Gazdaság

CSOK-tájékoztatót készített a Pénzügyminisztérium, kilenc kérdésre fókuszáltak

A Pénzügyminisztérium honlapjára kedden került ki egy a lakáscélú állami támogatásokról szóló CSOK-tájékoztató, amely a családvédelmi akcióterv keretében júliusban életbe lépett legújabb, kedvező változásokat is tartalmazza. Az otthonteremtéssel kapcsolatos információk közzétételének a célja a gyorsabb banki ügyintézés segítése mellett az, hogy minél több gyermekes család a lehető legkisebb adminisztrációval vehesse igénybe a lakáscélú kedvezményeket.
Korábban a témában:

A pénzügyi tárca honlapján elérhető tájékoztatók részletesen ismertetik a legújabb otthonteremtésre vonatkozó szabályokat is.

Készültek tájékoztató anyagok új lakás építők/vásárlók részére a három vagy több gyermek után igényelhető a 10+10 millió forintos támogatásról, adóvisszatérítésről, a legfeljebb két gyermek után igényelhető lehetőségekről, a használt lakás vásárlásához, bővítéshez, korszerűsítéshze  igényelhető állami támogatásokról, valamint az akadálymentesítési támogatásról és a falusi CSOK-ról is.

Falusi CSOK

A július 1-én hatályba lépett „falusi CSOK” minden részletére kitér az erről szóló 12 oldalas tájékoztató. A legalább három gyerekes családok akár 10 millió forint vissza nem térítendő támogatást kaphatnak a vásárlással egybekötött bővítés, illetve korszerűsítés esetén. Meglévő lakás bővítésekor, illetve korszerűsítésekor is jár a kedvezmény, amelynek összege éppúgy, mint a vásárlásnál, a gyermekek számától függ.  Egy gyermekes családoknak 300 ezer forint, kétgyermekeseknek 1,3 millió forint, és legalább három gyermekeseknek 5 millió forint támogatás jár.

Arra nem térnek ki, hogy:

Gyakorlatilag elérhetetlen a falusi CSOK
A bankok közül csupán kettő fogadja be a kérelmeket.

Új lakás fogalma, korábbi gyerekvállalás

Számos könnyítést hoztak a júliusi változások. Az új lakás fogalma bővült, így most már – az eddigi szabályokkal ellentétben – a szakértői vélemény alapján felhasználható a már meglévő építményalap is. A beruházótól vásárolt építés alatt lévő új lakás esetében igényelt kamattámogatott kölcsön teljes összege a használatbavételi engedély előtt is folyósítható. Ekkor a kamattámogatási időszak csak a használatbavételi engedély bemutatását követően kezdődik. Korábbi gyermekvállalás nem teljesítése esetén is köthető újabb gyermekvállalást tartalmazó támogatási szerződés, ennek egyetlen feltétele van: a támogatott két szülő egyike más személy kell, hogy legyen, mint a korábbi támogatási szerződésben szereplő két fél.

Megszűnt a 35 milliós értékhatár

Néhány korábbi szabály megszűntetésével még több család veheti igénybe az otthonteremtési kedvezményeket. Így például nemcsak a 35 millió forintos vételár korlát szűnt meg a használt lakások vásárlásakor, hanem a támogatás igénylését megelőző öt éven belüli értékesített lakóingatlanból származó bevételre vonatkozó visszaforgatási kötelezettség is megszűnt a használt lakás vásárlásához és meglévő lakás bővítéséhez igényelt támogatások esetén.

Ennyit jelent, hogy már 35 millió forintnál drágább használt CSOK-lakást is vehet
A kiterjesztett családtámogatásokkal felpöröghet a drágább, családi méretű használt lakások, házak piaca.

CSOK-lakás és székhely

A lakástámogatással érintett ingatlan székhelyként történő bejelentés szabályai is megtalálhatóak a tárca honlapján, az Otthonteremtés fül alatt. Amennyiben a CSOK-ot igénylő az érintett ingatlant később egyéni vállalkozása, vagy a többségi tulajdonában álló gazdasági társaság székhelyeként be kívánja jegyeztetni, akkor az erről szóló nyilatkozatát a CSOK igénylése során – a támogatási kérelemben – teheti meg, ennek következményeként  a CSOK csekély összegű (de minimis) támogatássá minősül.

A korábban igénybe vett támogatás esetén is érvényesülhet a kedvező szabályozás, amennyiben 2019. december 31-ig a székhely bejelentésére vonatkozó nyilatkozatot  a támogatott személy megteszi a hitelintézet felé.

Megváltoztatták a rendeleteket, már nem lesz gond a CSOK-os lakásban a vállalkozási székhely
Július 11-től büntetlenül lehet székhelyet bejegyeztetni a CSOK-os lakásba. Ha előre szólunk.

Kiemelt kép: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor 

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.