Gazdaság

Ismeretlen vevőhöz került a Svábhegyi Gyermekkórház egykori épülete

Kikiáltási áron, 3,5 milliárd forintért kelt el az állami vagyonkezelő kilenc ingatlanból álló csomagja.

Kikiáltási áron, 3,5 milliárd forintért vásárolt meg egy ismeretlen licitáló egy kilenc ingatlanból álló csomagot a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőtől – írja a Napi.hu. A csomag legértékesebb darabja a XII. kerületi, Béla király út 20. szám alatti Frivaldszky-Mauthner-Pálffy-villa és történeti kertje, itt korábban a Svábhegyi Gyermekkórház tüdőszanatóriuma működött.

Ezzel együtt értékesítették a szomszédos három ingatlant is – mindegyik telekről azt írták a pályázati kiírásban, hogy gazzal benőttek, a rajtuk álló épületek évek óta üresek, az állaguk jelentősen leromlott. Az egykori kórházi épület viszont műemlék, azt a vevőnek öt éven belül fel kell újítania.

A liciten nem volt verseny, egyetlen licitáló volt, aki a II. kerületi Ganz utcában egy 396 négyzetméteres, orvosi rendelőnek használt épületet, a zuglói Öv utcában pedig egy 1445 négyzetméteres beépítetlen telket is megszerzett. A csomagban volt a fertőszentmiklósi laktanya 176 300 négyzetméteres területe, egy több mint 46 ezer négyzetméteres gárdonyi telek, valamint a megyaszói kastély, ahol korábban gyermekotthon működött.

A csomag összeállítását az MNV azzal indokolta, hogy „a jó adottságú, egyértelmű fejlesztési célokat kínáló ingatlanokkal együtt gazdára találjanak a hosszabb előkészítő munkát kívánó, s ezáltal alacsonyabb értékesítési potenciállal bíró ingatlanok is”. Egy másik, szintén 3,5 milliárdos ingatlanportfólióban a svábhegyi gyermekkórház mártonhegyi úti épületére is lehet licitálni, erre is érkezett már egy ajánlat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik