Gazdaság

Az Ötöslottóra vagyunk leginkább rákattanva, de Tippmixre és sorsjegyre többet költünk

Még mindig az Ötöslottóval játszanak a legtöbben, de a játékosok már többet költenek Tippmixre és kaparós sorsjegyre. Az Ötöslottóban a múlt évben 176 millió játékra 4,29 millió darab nyeremény jutott, ebből 4,13 millió darab kettes volt. 2018-ban csak három héten volt egy-egy telitalálatos, ők összesen bő 4,4 milliárd forintot nyertek.

Jól megy az Szrt.-nek

Az állami játékszervező-monopólium, a Szerencsejáték Zrt. (Szrt.) tavaly 491,1 milliárd forint árbevételt ért el, 12 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. Az árbevétel 99,8 százaléka a szerencsejátékokból származott, így azt is mondhatjuk, hogy a lakosság 54 milliárd forinttal többet költött szerencsejátékokra az állami cégnél, mint az előző évben. Az Szrt. nyeresége is bővült, az adózott eredménye 18,7 milliárd forintról 21,6 milliárd forintra nőtt, és ebből az állami tulajdonos 13 milliárd forintot vett ki osztalék formájában.

Még mindig az Ötöslottóval játszanak a legtöbben, de már bőven nem arra költenek a legtöbbet, lekörözte a Tippmix és a kaparós sorsjegy. A Szerencsejáték Zrt. mérlegét böngészve az látszik, hogy a játékárbevételen belül az egyes játéktípusok így részesedtek:

  • sportfogadás: 231,1 milliárd forint (47 százalék),
  • számsorsjátékok 147,4 milliárd forint (30 százalék),
  • sorsjegyek 111,9 milliárd forint (23 százalék).

A bevételek harmada a Tippmix offline fogadásból jött be, és ha hozzávesszük a Tippmixpro online játékot is, a kettő együtt már majdnem a teljes szerencsejáték-bevétel felét adja ki (46 százalék). A legnépszerűbb Ötöslottó már csak 8,99 százalékot hoz, így lecsúszott a képzeletbeli dobogóról.

A játékok több mint felénél nőtt az árbevétel, a hagyományos lottójátékoknál és a Jokernél, a Luxornál, valamint a Totónál azonban visszaesés volt. 20 százalék felett nőtt az Eurojackpot, a kaparós sorsjegyek és a Tippmixpro bevétele.

Az Ötöslottón volt tavaly a legnagyobb nyeremény

Annak ellenére, hogy bevételben nem az Ötöslottó áll az élen, az Szrt. reprezentatív kutatása szerint még mindig ezt a játékot játsszák a legtöbben. Majdnem hétszer annyian, mint a legnagyobb bevételt hozó Tippmixet.

És nézhetjük ezeket a számokat úgy is, hogy egy játékosra vetítve sokkal nagyobb árbevételt hoz az állami szerencsejátékos cégnek a Tippmix és a TippmixPro, mint a lottók. Kérésünkre az Szrt. kigyűjtötte a 2018-as év legnagyobb nyereményeit. Amint látszik, ebben a toplistában is az Ötöslottó vezet, sőt, ötből három hely az övé.

Játékosszemmel érdekes az is, melyik játékon lehetett a legtöbbet nyerni a befektetett összeghez képest. Íme:

A határ a csillagos ég, de sok játékos fut lukra

A főnyeremények összege az Eurojackpoton (bruttó 90 millió euró / megközelítőleg bruttó 29 milliárd forint), a Kenó játékon (1 milliárd forint) és a sorsjegyeken van maximalizálva, a többi játéknál nincs felső határ a nyereménynél. A magyar lottótörténet legnagyobb nyereményét az Eurojackpot játékon érték el: 2017 februárjában egy magyar játékos 5+2 találatával majdnem nettó 6 milliárd forintos összeget nyert. A Kenónál a 2017-es év 48. játékhete hozta el a legnagyobb nyereményt, az 1000 forintos tét egymilliószorosát, azaz 1 milliárd forintot nyert valaki.

Megnéztük, hogyan alakultak a nyeremények az Ötöslottónál a múlt évben. 176 millió játékra jutott összesen 4,29 millió darab nyeremény, melyből 4,13 millió darab kettes volt. 2018-ban csak három héten volt egy-egy telitalálatos, ők összesen bő 4,4 milliárd forintot nyertek. Négyes minden héten volt, amikor csak heten találtak el négy számot, akkor volt a legnagyobb nyeremény, játékosonként 6,57 millió forint, viszont amikor 88 darab szerencsés volt, nekik fejenként 539 ezer forinttal kellett beérniük. A hármasokra 41 995 forint volt a legnagyobb, és 11 310 forint a legkisebb nyeremény, a kettesekre 1130 és 2180 forint között fizettek. És mindössze az összes játékbevétel 36 százalékát fizették ki nyereményként.

A játékosokat leginkább a nagy nyeremények vonzzák, de a kis nyeremények tartják a játékban. Az Szrt. legfrissebb kutatása azt mutatja, hogy a játékosok leggyakrabban a magas főnyeremény és a nyerési élmény miatt játszanak, de a játék öröme, izgalma, valamint az azonnali, gyors nyeremény is vonzza őket. Emellett az adott játék ára ugyancsak jelentős befolyásoló tényező.

56 évig tarolt az Ötöslottó

Hogyan csúszott le a dobogóról az Ötöslottó? Következzen egy kis szerencsejáték-történelem, számos érdekességgel. Az Szrt.-t 1991-ben alapították, de maga a játék 1947-ben indult, a Totóval, majd tíz évvel később, 1957-ben jött az Ötöslottó. 1988-ig kizárólag e két játékkal lehetett játszani és nagyobb összegeket nyerni. Bizonyos időszakokban a Totó, míg máskor az Ötöslottó volt népszerűbb, hozott nagyobb bevételt. A rendszerváltáshoz közeledve, illetve utána egyre több új szerencsejáték jelent meg a kínálatban. 1988-ban jött be a Hatoslottó, majd 1992 januárjában az első kaparós sorsjegy, a Gyors Lutri, 1993-ban a Góltotó és a Joker, 1996-ban a Kenó, 1997-ben a Tippmix, 1999-ben a Skandináv Lottó, 2001-ben a Luxor, 2005-ben a Puttó, 2013-ban a Tippmixpro, 2014-ben pedig a nemzetközi Eurojackpot játék. 2008. április 28-ától volt elérhető a kizárólag online fogadási játék, a Tippmax, mely a Tippmixet egészítette ki. Egyedisége abban állt, hogy az alap 255 fogadási esemény mellett plusz 255 játékot kínált. Ez a felület 2013 május 12-re teljesen megújult, nőtt a fogadási lehetőségek száma, több élőfogadási lehetőség lett, és a játék immár Tippmixpro néven futott tovább. A lottójátékok mellett a Tippmix, a Tippmixpro és a sorsjegyek lettek a legnépszerűbbek. 1957-es indulásától egészen 2013-ig mintegy 3000 játékhéten át általában az Ötös lottó volt a legnagyobb forgalmú játék, utána viszont átvette a vezetést a Tippmix.

Örökölt lottószámok kontra új játékok

Az Szrt. piackutatása alapján továbbra is az Ötöslottó a legkedveltebb játék, és mély társadalmi beágyazottsága miatt a legismertebb is. Sokan ezzel nőttek fel, családi hagyományként tekintenek rá. Gyakran előfordul az is, hogy a számok generációkon át öröklődnek.

A fiatalabb korosztály legszívesebben a sorsjegyekkel játszik, vonzó nekik a folyamatosan megújuló, színes kínálat, a játék gyorsasága. E korosztály és főként a férfiak körében rendkívül népszerű a Tippmix is, főleg mert a fogadók nemcsak amiatt izgulhatnak, hogy nyernek-e, hanem szurkolhatnak is, hogy a megfogadott meccset az általuk kiválasztott csapat nyerje.

Statisztikáik szerint a Totó és a Góltotó népszerűsége viszont csökkent az elmúlt időszakban, ezért folyamatosan vizsgálják azokat a lehetőségeket, melyek újra izgalmassá, érdekessé tehetik ezeket a nagy múltú játékokat.

Kiemelt kép: Mónus Márton / MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik