Gazdaság

A rendőrség lezárta a Fenyő-ügy vizsgálatát

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda megküldte a Fővárosi Főügyészségnek a Fenyő János megölésének felbujtóira vonatkozó nyomozás iratait. Az autójában ülő vállalkozót a budapesti Margit utcában 1998. február 11-én gyilkolták meg géppisztolyból leadott lövésekkel.

Az ismeretlen tettes ellen folyó nyomozás csak 2010-ben vett fordulatot, amikor sikerült az elkövető által hátrahagyott ruházatból nyert DNS alapján Jozef Rohác szlovák állampolgárt azonosítani, majd nemzetközi elfogatóparancs alapján elfogni. A férfit a Fenyő-gyilkosság, illetve az Aranykéz utcai robbantás elkövetőjeként életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélte a bíróság. A Fenyő-gyilkosság felbujtójának kiléte ekkor még ismeretlen maradt.

A nyomozás 2017-ben új bizonyítékok alapján vett újabb irányt. Az eljárás során a nyomozók azonosították a bűncselekmény többi elkövetőjét. A megalapozott gyanú szerint Gyárfás Tamás médiavállalkozó megbízásából Portik Tamás szervezte meg, illetve adott utasítást Fenyő megölésére, amit Rohác hajtott végre.

A 2017-ben újraindított nyomozás során a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda kutatásokat és lefoglalásokat hajtott végre Magyarországon és Németországban, számos szakértői véleményt szerzett be, továbbá 75 személyt hallgatott ki tanúként.

Márciusban még úgy volt, hogy május végére zárhatják le a nyomozást, vádemelési javaslattal:

Fenyő-gyilkosság: két héten belül vádat emelhetnek
A gyanú szerint Gyárfás azzal bízta meg Portik Tamást, hogy ölesse meg Fenyő János médiacézárt.

Kiemelt kép: Gyárfás Tamás médiavállalkozó, a Magyar Úszó Szövetség volt vezetője takarja arcát a gépkocsi hátsó ülésén a Nemzeti Nyomozó Iroda Aradi utcai épületénél 2018. április 17-én. Gyárfás Tamást gyanúsítotti kihallgatását követően bűnügyi őrizetbe vették Fenyő János médiavállalkozó meggyilkolásának ügyében. MTI Fotó: Mihádák Zoltán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik