Belföld

„Kinyírlak!” – részletek jelentek meg Portik és Gyárfás beszélgetéseiből

Az Index megszerezte több olyan hangfelvétel leiratát, amelyek Gyárfás Tamás és Portik Tamás 2000-es években rögzített beszélgetéseit tartalmazzák.

Portik Tamás: Hát akkor te…kinyírlak! Kinyírlak! Én el fogok kezdeni arról akkor beszélgetni, amiről egyértelmű, hogy csak te tudhatsz ilyet.

A leiratok szerint az úszószövetség egykori elnökét, Gyárfást szorongatta a Prisztás-gyilkosság és az Aranykéz utcai robbantás miatt elítélt bűnöző, ám arra nincs közvetlen bizonyíték, hogy ez összefügg Fenyő János meggyilkolásával.

Portik Tamás: Úgy intéztem, hogy a te általad kért embert a közvetítő elintézte.

Gyárfás Tamás: Én azt sem tudtam, hogy mi lesz belőle! Én meg azt mondom, hogy te mutogattál a kezeddel, és akkor el is mondom

Portik: Ott volt az ember, aki elmondta, hogy (Gyárfás és Portik egymás szavába vágva beszél.)

Portik: De ezt mondom, látod, hogy belemegyünk abba, amibe (néhány szót nem érteni), az embert te megkérted erre meg arra.

Gyárfás: (egy mondatot nem érteni) azt mondta, hogy (a mondat végét nem érteni).

Portik: Én meg erre, nekem semmi közöm hozzá (néhány szót nem érteni), hát megmutatom, hát megmutatom.

A leiratokban nincs olyan mondat sem, amely bizonyítaná, hogy Gyárfás adott volna utasítást az egykori médiacézár meggyilkolására.

Vannak azonban olyan részletek, amelyekből az Index szerint arra lehet következtetni, hogy Portik és Gyárfás is ráfizetett volna, ha bármelyikük a rendőrségre megy.

Gyárfás Tamás: Az a legbiztosabb, hogy egyikünknek sem jó, ha mi elkezdünk háborúzni.

A lap úgy tudja, hogy Gyárfás egyetlen olyan ügyet mondott a rendőrségnek, amelyben Portik felajánlotta neki a segítségét: az az adócsalási ügy, amely miatt 1996-ban büntetőeljárás folyt Gyárfás ellen Kaposváron. Portik vállalta, megnézi, van-e ott rendőrségi kapcsolata. Végül nem volt, így a segítség is elmaradt.

Gyárfás Tamás szerint Portik rendszeresen próbálta olyan irányba terelni a beszélgetéseket, hogy kimondasson vele olyan dolgokat, amelyek később kompromittálhatják.

Portik: Tudod, hogy letettük, letettük a fenyőfát. Ha nem te csináltattad meg, akkor miért találkozol velem tizenkétszer, meg nyolcszor azóta? Ha tudod, hogy a

Gyárfás: Korrektnek tartalak, mint embert. Korrekt gyereknek tartalak. Kettő. Én is ilyen lennék (a mondat végét nem érteni)

A hangfelvételek keletkezési idejéről annyit tudni, hogy valamikor Fenyő János halála után készülhettek, valamikor 2003 és 2009 között. Azt sem tudni biztosan, hogy Portik és Gyárfás miért és hányszor találkozott egymással, ahogy azt sem, hogy mennyi felvétel van a rendőrség birtokában.

Kiemelt kép: 24.hu/Karancsi Rudolf

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik