Gazdaság

Megváltoztatták a 10 milliós babaváró hitel igénylési feltételeit

Szerda este pontosító jogszabályok jelentek meg a Magyar Közlönyben — írta meg a Bankmonitor közleményében.

A Babaváró támogatás egy maximum 10 millió forint összegű kölcsön, melyhez a futamidő alatt született gyermekek számától függően kamattámogatás és tartozáselengedés is kapcsolódhat.

Lakásvásárlásnál a Babaváró hitel 75 százaléka számít önerőnek

Mivel a konstrukció ingatlan fedezet nélküli és szabad felhasználású, így jó megoldásnak ígérkezett egy lakásvásárlás esetén meglévő önerőnk kiegészítésére. Ezzel a megoldással akár teljesen hitelből is meg lehetett volna vásárolni akár egy házat. A teljes hitelből finanszírozás azonban nem áll összhangban a Magyar Nemzeti Bank azon törekvésével, hogy megakadályozza az emberek túlzott eladósodottságát. Emiatt a babaváró hitelnek csak 75 százalékát lehet önerőként használni.

A Bankmonitor szerint 10 millió Ft Babaváró hitel felvételekor 7,5 millió Ft önerőnek minősül (ha lakást vásárolunk) és 2,5 millió Ft számít majd hitelnek.

Egy 37,5 millió forintnál olcsóbb lakás megvásárláshoz egyáltalán nem lesz szükségünk valós önerőre, amennyiben 10 millió forint babaváró hitelt felveszünk. 

A Bankmonotor azonban felhívja a figyelmet, hogy lehetnek buktatók, ugyanis a bankok – saját döntésük értelmében – szigorúbb szabályokat is alkalmazhatnak. A hitelminősítés minden esetben a bank önálló jogosultsága. Nem mindegy melyik bankot választjuk, lehet olyan eset, melynél a vásárláshoz szükséges önerő akár több millió forinttal meghaladhatja a jogszabályban foglalt minimális mértéket.

Fellélegezhetnek a júliusra kiírt kismamák

Az eddigi szabályok értelmében a gyermeknek a támogatási szerződést követően kellett születnie ahhoz, hogy a születendő gyermek után a kamattámogatásra, gyermekvállalási támogatásra jogosultak lehessenek a szülők. A támogatást csak július 1-jétől lehet igényelni, ezért számos fiatal pár aggódott, hogy mi történik akkor, ha a szerződéskötést megelőzően születne meg a babájuk. A kismamák megnyugodhatnak, az elvárások számukra kedvezőbbek lesznek:

a 2019 július 1. és július 31. között született gyermekek után a kamattámogatás, a gyermekvállalási támogatás és a törlesztőrészlet szüneteltetés egyaránt járni fog, amennyiben a fiatal pár a Babaváró hitel iránti kérelmét leadja a bankban legkésőbb július 31-ig. 

Július 31. után sem kell azon aggódni a terhes anyukáknak amiatt, hogy pontosan mikor születik meg a gyermekük. Ha a Babaváró támogatás igénylésüket beadták a bankban, akkor már jogosultak lesznek a különböző támogatásokra akkor is, ha gyermekük a szerződéskötést megelőzően születik meg. Így nem kell aggódniuk az elhúzódó ügyintézési idő, vagy az esetleges hiánypótlások miatt. Fontos azonban, hogy július 31-e után a kérelem benyújtását megelőzően született babákra nem lehet igényelni a támogatásokat.

3. Felvehetik a Babaváró támogatást az elmaradásaikat rendező „rossz” adósok

A módosítások kedvezőbb helyzetbe hozzák azokat a hiteleiket rosszul fizető adósokat is, akik elmaradásaik miatt felkerültek a negatív KHR listára (BAR lista). A változások alapján már igényelhetik a kedvező hitelt akár már az elmaradásaik rendezését követően azonnal. Az eddigi szabályok értelmében a hátralékaik kifizetését követően egy éven belül nem lett volna lehetőségük kérelmük beadására.

Fontos megjegyezni, hogy ez a változás elvi lehetőséget biztosít ezeknek az ügyfeleknek a hitel felvételére. Azonban nem jelenti automatikusan azt, hogy a bankok hitelképesnek is fogják minősíteni az ilyen kérelmezőket.

A Bankmonitor kalkulátorával itt nézheti meg, hogy jogosult-e a babaváró hitelre.

Még nagyobbat lehet szakítani a nagycsaládosok személygépkocsi-támogatásával
Az akár 10-15 százalékkal olcsóbb tesztautókat is meg lehet vásárolni az állami hozzájárulással.

Kiemelt kép: iStock

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik