Gazdaság

Fontos módosítás jöhet a babaváró hitelnél

A babaváró hitelről szóló rendeletben az szerepel, hogy csak az a gyerek számít bele első gyerekként a gyerekszámba, aki úgy születik meg, hogy már megkötötték a szülei a kölcsönszerződést a babaváró hitelre. Ezzel szemben a hivatalos kommunikációban a Csalad.hu-n az jelent meg, hogy az a gyerek is számít, aki az igénylés beadása után, de még a szerződés megkötése előtt születik.

A két időpont között egyébként 10 nap is eltelhet, nem beszélve arról, hogy mint szintén a múlt héten kiderült, az igényléshez szükséges tb-jogviszony-igazolást (legalábbis az érintett pénzintézetek tudomása szerint) csak a NEAK adhatja ki. Ők viszont július 1-je előtt ezt nem kezdik meg, így a bankok sem tudnak elébe menni a dolognak, ami tovább nyújthatja a folyamatot (de erről bővebben egy kicsit lejjebb), hívta fel a figyelmet az Index.

Egyik olvasójuknál július 4-ére várják a babát, és megkérdezték, ők mire számíthatnak. A Csalad.hu ügyfélszolgálatától azt a választ kapták, hogy jelenleg tényleg úgy néz ki, hogy csak a kölcsönszerződés megkötése után született gyermekek jogán jár a támogatás. Ezzel kiesnének tehát azok a babák, akik az első időszakban születnek, hiszen 2019. július 1-jén 0 óra 1 perckor senki nem tudja beadni az igényt. Ugyanakkor hozzátették azt is, hogy a rendelet még nem lépett hatályba, keresik a megoldást, hogy az első időszakban születő babák se maradjanak ki. 

Kiemelt kép: MTI/Sóki Tamás

Ajánlott videó

Olvasói sztorik