Gazdaság

Hitelkiváltásra is használható a babaváró hitel

A napi.hu által megkérdezett bankok cáfolják, hogy a Pénzügyminisztériumtól olyan iránymutatást kaptak volna, ami szerint a babaváró támogatást nem nyújthatják hitelkiváltásra.

A portálnak a K&H, az Erste, a CIB és a Budapest Bank is úgy nyilatkozott, hogy idáig nem kaptak ilyen iránymutatást, az OTP nem kívánt sajtóhíreket kommentálni. A Takarék csoport közölte, a jogszabály szerint a hitel célja szabad felhasználás.

A kamatmentes kölcsönt sokan tervezik hitelkiváltásra használni, így nagyjából bármelyik korábbi hitel törlesztőrészlete csökkenthető.

A Budapest Bank szerint a hitelkiváltás kapcsán félreértésről van szó, mint írták, ez szerintük abból adódhat, hogy

a Magyar Nemzeti Bank előírása által meghatározott jövedelemarányos törlesztőrészlet (jtm) számításánál akkor is figyelembe kell venni a meglévő hitelek törlesztő részleteit, ha az ügyfél a babaváró kölcsön igénylésekor úgy nyilatkozik, hogy azt egy meglévő hitel kiváltására fogja fordítani.

A Gránit Bank annyit tett hozzá, hogy ha nem annál a banknál veszik fel a babaváró kölcsönt, ahol a korábbi hitele is van az ügyfélnek, akkor nincs rálátása a régi banknak, hogy a korábban felvett hitelt elő-, végtörlesztése egyértelműen a babaváró kölcsönből történik.

Azaz nem is lehetne megakadályozni, hogy a babaváró hitelt hitelkiváltásra használják.

Kiemelt kép: MTI Fotó/Balogh Zoltán

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik