Gazdaság

Fizetésképtelenné válhat az Alföldvíz a kormány miatt

Fizetésképtelenné válhat Magyarország negyedik legnagyobb, több mint 1200 főt foglalkoztató vízközmű-szolgáltató társasága, az Alföldvíz Zrt., írta a Mérce. A munkavállalókat képviselő Alföldvíz Szakszervezet többször is levélben forult segítségért Orbán Viktorhoz, mivel a cég fokozatos leépüléséhez meglátásuk szerint az utóbbi évek kormányzati intézkedései egyértelműen hozzájárultak. Választ azonban egyszer sem érkezett.

A hazai vízszolgáltatók többségénél egyre nőnek a kiadások, ám a legfőbb bevételekre ugyanez már nem igaz: a kormány 2011-ben befagyasztotta, majd a rezsicsökkentés keretében 2012-ben 10 százalékkal csökkentette a víz- és szennyvízdíjat (ezek azóta sem emelkedtek), a beígért állami támogatások pedig elmaradtak.

A brutális elvonások, az aránytalanul kivetett közműadó és felügyeleti díj mintegy egymilliárd forintot von el az Alföldvíztől, miközben a munkavállalók megélhetési gondokkal küzdenek. Nem futja a szükséges karbantartásokra, és a szakszervezet szerint bár így is rendkívül alacsony bérekért kénytelenek dolgozni az Alföldvíz munkavállalói, idén történt meg először, hogy egyáltalán nem kaptak fizetésemelést, emiatt várhatóan az eddiginél is többen fognak felmondani.

Pedig a víziközmű-szolgáltatás igénybevételéért fizetendő díjban elvileg a víziközmű működtetésével kapcsolatos indokolt költségeknek meg kellene térülniük.

Kiemelt kép: MTI / Varga György

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik