Gazdaság

Magyarországon olcsó az élet, de tragikusan kevés a jövedelem

Óriási árszínvonalbeli különbségek vannak az EU egyes tagállamai között: a legolcsóbbnak számító Romániához képest Dániában majdnem kétszerannyit kell kifizetni ugyanazért a kosár élelmiszerért. Magyarország az olcsóbb középmezőnyben van, ugyanis az uniós átlag 84 százalékának megfelelő összeget kell elköltenünk élelmiszerekre — írta meg az Eurostat adatai alapján a Privátbankár.

A hivatal szakértői Magyarországot a “kevesebb, mint 20 százalékkal az uniós átlag alatt” kategóriába sorolták, ebbe a csoportba tartozik még szerintük Horvátország, Szlovénia, Szlovákia, Csehország, Spanyolország, Portugália, Litvánia, Lettország, Észtország, és az Egyesült Királyság is.

Önmagában ez azadat nem mond el túl sokat arról, hogy az adott ország lakossága mennyit tud költeni a botokban, ezért a Privátbankár megnézte, hogyan alakultak a keresetek az említett országokban. A 2017-es adatok szerint

Magyarországon jutott a legalacsonyabb bevétel egy átlagos háztartásra.

Mint írják: a hazaihoz leghasonlóbb élelmiszer-árszínvonalat Csehországban és Litvániában mértek, de ezekben az országokban a háztartások bevétele érezhetően magasabb volt, mint nálunk, hiszen amíg itthon 4993 eurós bevételre tett szert egy átlagos háztartás egy év alatt, addig Csehországban 8282, míg Litvániában 6135 euróra.

A legnagyobb eltérés Szlovéniában és Spanyolországban látszik, hiszen itt a bevásárlás az uniós átlag 94,7 illetve 94,9 százalékába kerül, ugyanakkor a háztartások évente 12 713, illetve 14 207 eurós bevétellel számolhattak – azaz ezekben az országokban arányosan olcsóbbak az élelmiszerek, mint itthon.

Kiemelt kép: MTI/Máthé Zoltán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik