Gazdaság

150 milliót már elutalhatott a kormány a szlovén wellness-szállójára

Közel 150 millió forintot utalt el közjegyzői letétbe az állami Comitatus-Energia Zrt. egy külföldi ingatlanvásárlással kapcsolatban – olvasta ki a Hvg.hu a cég 2018-as beszámolójából. A hírportál szerint nagy valószínűséggel a szlovén Terme Lendava üdülőközpont megvásárlásával kapcsolatos tranzakcióról lehet szó.

Tavaly augusztusban írt arról a szlovén sajtó alapján az Átlátszó, hogy egy magyar állami „alap” 9 millió eurós ajánlatot tett a lendvai Hotel Lipára és a kapcsolódó szolgáltatásaira. A szlovén gazdasági honlapon megjelent írásból annyi derült ki, hogy a szálloda tulajdonosa a magyar állam, a szlovén Finance szerint további 5 millió eurónyi fejlesztés ráférne a helyre.

Fociakadémia mellett vesz 9 millió euróért egy wellness-szállót a magyar állam
A Terme Lendava magába foglal a 120 szobás, öt medencés szállodán kívül kempinget, apartmanfalut és egy fejlesztési telket is.

A Terme Lendavához egy 120 szobás, öt medencés szállodán kívül kemping, apartmanfalu és egy fejlesztési telek is tartozik és a közvetlen szomszédságában épül a lendvai fociakadémia, ami 1,3 milliárd forinttal támogat a magyar állam.

A szlovén lapok egy Comitatus alapot, illetve alapítványt emlegetnek vevőnek, azonban az Átlátszó azt írta, a Comitatus Üzletviteli és Vagyonkezelő Kft.-ről van szó. A két Comitatus-cég között a Hvg.hu szerint van kapcsolat.

A Comitatus Kft. és a Comitatus-Energia eredetileg a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat cégei voltak, 2012-ben kerültek állami tulajdonba. A Comitatus-Energia vezérigazgatója 2014 óta Fodor Attila, aki 2016 végéig a Comitatus Kft. ügyvezetője is volt.

A Comitatus 2018 végéig az MNV felügyelete alá tartozott, akkor került át a Külgazdasági és Külügyminisztérium, egész pontosan annak parlamenti államtitkára alá, ami szintén arra utal, hogy ez a cég intézi a szlovéniai bevásárlást. A két cég közötti kapcsolat azonban fennmaradt, ugyanaz az elektronikus elérhetőségük (comitkft@yahoo.com).

A két cégnek az utóbbi két évben nem volt semmilyen árbevétele, de a Comitatus Kft. 2017-ben létre hozta a Gül Baba Türbéje Örökségvédő alapítványt, amely az államtól megkapta a türbe működtetését és üzemeltetését. A kormány 2017-ben 714 millió forintot adott az alapítványnak, 2019-re 695 millió van betervezve, a 2020-as központi költségvetésben pedig 650 millió – írja a Hvg.hu.

Kiemelt kép: Terme Lendava Facebook

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik