Gazdaság

Itt az első ország, ahol betiltanák az eldobható pelenkát

A szülőcsoportok nem örülnek, a kormány hajthatatlannak tűnik.

Egy apró csendes-óceáni szigetország, Vanuatu úgy döntött: harcot hirdet a műanyagszemét ellen és ennek keretében betiltja az egyszerhasználatos pelenkát — írta meg a Guardian.

Az apró ország élen jár a szemét elleni hadjáratban, márciusban elfogadták a világ egyik legszigorúbb, az egyszerhasználatos műanyageszközökre vonatkozó szabályozását, 2019 év végéig pedig fokozatosan kivezetnék az egyszerhasználatos pelenkákat is a forgalomból. Ezek a gyermekhigiéniai eszközök sok műanyagot tartalmaznak, lebomlásuk akár több száz év is lehet.

A radikális javaslat komoly felzúdulást okozott a szigeten, a kezdeményezés kritikusai szerint ez újabb terhet róna a vanuatui nőkre, hiszen ők a szigeten élő 20 ezer kisgyermek elsőszámű gondozói.

Vanuatu kormánya azonban hajthatatlannak tűnik, a Guardian szerint ez érthető: a sziget már a bőrén érzi a klímakatasztrófa hatásait. Egyre magasabb a vízszint és a hőmérséklet, a partokat pedig ellepi az óceánból a partra mosott szemét. Mike Masauvakalo, Vanuatu külügyminisztere a lapnak úgy fogalmazott:

Vanuatu megőrzi a jövőjét. A műanyagok végül a vízbe, majd az élelmiszerláncba jutnak, a folyamat végén pedig a vanuatuiak elfogyasztják azt.

A külügyminiszter nem tagadta, hogy a javaslatot erős kritikák fogadták, főleg a női csoportosulások részéről. Hozzátette: igyekeznek olyan alternatívát, elsősorban pamutalapú megoldást találni, amivel a szülőcsoportok is elégedettek lehetnek. Mit mondta:

Hosszú út áll előttünk. Ismerve az országomat, meg fogjuk oldani. Vanuatu erőteljesen hallatja a hangját a klímavészhelyzet ügyében. Mi látjuk, megéljük ezt. Hatással van az élelmiszerellátásunkra és a halállományunkra is.

Hozzátette: bár a műanyagzacskók használatát még csak tavaly tiltották be, a pozitív hatások már most érezhetőek.

Kiemelt kép: Jennifer Lavers / UNIVERSITY OF TASMANIA / AFP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik