Gazdaság

Hajszál híján pórul járt a kismama, mert szülés előtt lett katás

Mikor kaphat az anya csedet, gyedet?

Csedre, gyedre akkor jogosult a kismama, ha a gyermeke születését megelőző 2 éven belül rendelkezik összesen 365 nap biztosítási idővel. A csed 168 napig járhat a szülés után (vagy az azt megelőző 28. naptól kezdődően), a napi átlagkereset 70 százaléka lehet. A gyed a 169. naptól a gyermek kétéves koráig (ikrek esetén hároméves korukig) járhat. A gyed az átlagkereset 70 százaléka, de legfeljebb a minimálbér duplájának 70 százalékáig adható, azaz idén maximum 208 600 forint lehet.

Ha az ember lánya nemcsak munkát, de működési formát is vált (például alkalmazottból egyéni vállalkozó lesz) kevesebb mint egy évvel szülés előtt, akkor sem a megelőző évek folyamatos nyolc órás munka utáni tb-befizetése, sem a kataadó nem jogosítja föl a szülés után kapható támogatásokra? Ezt a kérdést tette fel egy elkeseredett kismama a Facebookon, amikor a a csecsemőgondozási díj (csed) és a gyermekgondozási díj (gyed) igénylését kezdte intézni. Utánajártunk.

Nem befolyásolja az ellátást, ha váltunk

A Magyar Államkincstár szerint a gyermek születése után igénybe vehető pénzbeli egészségbiztosítási ellátásokat nem veszélyezteti a jogviszonyváltás. Vagyis sem a csedre, sem gyedre jogosultságot nem befolyásolja, ha a biztosított foglalkoztatót vált, egyéni- vagy társas vállalkozói jogviszonyt létesít, vagy azokat megszüntetve más biztosítási jogviszonyban helyezkedik el.

Mindkét juttatásnál  a gyermek születését megelőző két éven belül kell a 365 nap biztosítási idő meglétét vizsgálni. És ha ezen két éven belül előfordult az előzőek szerinti változás a jogviszonyban, úgy a megszűnt jogviszonyból származó biztosításban töltött napokat hozzá kell számítani a fennálló biztosítás napjainak számához.

Ez így tiszta, csakhogy a kismama esete ennél bonyolultabb: kiderült, hogy nem egyszerűen jogviszonyt váltott, hanem félállásban maradt közalkalmazott, félállásban pedig katás egyéni vállalkozó lett.

Össze kell számítani a félállásokat

Ha egyidejűleg több jogviszony áll fenn, akkor az ellátásra való jogosultságot külön-külön kell megállapítani – írta erre az esetre az államkincstár. Tehát a jogosultság megállapításakor jogviszonyonként külön-külön kell vizsgálni, hogy megvan-e a szülést megelőző két éven belül 365 nap biztosításban töltött idő. A megszűnt biztosítási jogviszonyból származó napokat pedig szintén össze kell számítani a fennálló biztosításban töltött napokkal. Ha a biztosított több fennálló jogviszonyából kéri az ellátást, akkor valamennyi fennálló biztosítási jogviszonyhoz külön-külön hozzá kell számítani a megszűnt biztosítási jogviszonyból származó napokat is.

Olvasónknak több éven át nyolcórás közalkalmazotti munkaviszonya volt, a szülés előtt bő egy évvel váltott négyórás munkaviszonyra, és mellette félállásban lett katás egyéni vállalkozó. Így ugyanis jobban keresett, mint korábban. Azt kell még tudni, hogy főállású katásnak számít, mert a négyórás munkaviszonnyal nincs meg neki a heti 36 órás biztosítotti jogviszony, csak a heti 20 órás.

Nézzük a kismama szülés előtti két évét a konkrét esetben:

  • Van 350 nap nyolcórás munkaviszonya, ami a szülés előtt egy év, két héttel ért véget.
  • A szülés előtt van 380 nap négyórás munkaviszonya, és 380 nap főállású katás egyéni vállalkozói jogviszonya.

A kincstár válasza alapján külön-külön kell vizsgálni a jogviszonyokat. A félállású 380 napos munkaviszony biztosítotti jogviszony, feljogosít az ellátásokra. A főállású 380 napos katázás ugyancsak biztosítotti jogviszony, ami szintén feljogosít a csedre és a gyedre. Mindkettő több mint 365 napos jogviszony, két éven belül. Így a kismamának mindkét jogviszony után ki kell számolni az ellátást, és összeadni. Végül így is számoltak neki, tehát mindkét jogviszony után megkapja a csedet és a gyedet is.

Viszont azt is mondták a kismamának, szerencséje van, mert ha a katából nem lett volna meg a 365 napja, akkor arra nem kapott volna semmit. Ez azért nem érthető, mivel a kincstár válasza szerint a megszűnt jogviszony napjait (esetünkben a nyolcórás munkaviszony szűnt meg) össze kell számítani a fennálló biztosítás napjaival. Úgy pedig mindenképpen meg lett volna neki a 365 nap biztosítási jogviszony, katás oldalon is.

A kincstár véleményét erről is kikértük, de nem kaptunk választ.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik