Gazdaság

Tőzsde kezdőknek: Ez mozgatja a piacokat

Kezdd az alapokkal! Összegyűjtöttünk néhány tőzsdei fogalmat, hogy megértsd, mi is áll a piacok esése vagy emelkedése mögött…

Amíg új vagy a tőzsdén és nem ismerd az alapokat, akár mások elemzésének értelmezése is nehézséget okozhat a kedvenc magazinod tőzsde rovatából.

Az olyan kifejezések, mint a „pénzügyi nyereség maximalizálása” vagy a „kockázat minimalizálása” nem biztos, hogy sokat mondanak egy kezdő befektetőnek.

Természetesen ezen kifejezések mögött számos módszer van, amelyeket érdemes megismerned, amennyiben érdekel a tőzsdei kereskedés. A Tőzsde kezdőknek rövid útmutatónk most éppen ezekre fog fókuszálni.

A tőzsde alapjai

A tőzsdék különböző értéktőzsdékre bonthatók, ilyen például az európai Euronext, a New York-i értéktőzsde vagy az amerikai Nasdaq. A részvényeket különböző tőzsdéken jegyzik, ahol vevők és eladók összessége kereskedik a piacon ezekkel a részvényekkel.

A tőzsdei piacokon az aktuális árak az adott időszakra vonatkozó kereslet és kínálat szerint változnak.

Az egyéni befektetőknek és kereskedőknek azonban nincs közvetlen hozzáférése a piacokhoz, így általában egy brókercég (pl. online brókercég) reprezentálja őket. A kereskedő elhelyezi a megbízását a brókercégen keresztül, aki kiközvetíti azt a piacra.

Részvényindexek

Amikor az eső vagy emelkedő tőzsde piacokról hallunk, az emberek általában egy főbb részvényindex mozgására gondolnak. A részvényindexek követik egy részvénycsoport „átlagos” teljesítményét, ami képviseli a piac egyik teljes vagy specifikus ágazatát, például ilyenek lehetnek a technológiai vagy a pénzügyi cégek.

Valószínűleg hallottál már az Euro Stoxx 50-ről, a DIJA-ról vagy az S&P500-ról; ezeket általában a globális piac teljesítmény mutatójaként használják Európára és az Egyesült Államokra vonatkozóan.

A befektetők emellett arra is használják az indexeket, hogy összehasonlítsák a saját portfóliójuk teljesítményét a globális pénzügyi helyzettel és felmérjék, hogy megfelelő részvényeket válogattak-e össze. Emellett befektethetsz akár egy teljes indexbe is a CFD-ken vagy az ETF-eken keresztül, amelyek követik egy részvényindex árát. Ez lehetővé teszi, hogy egyetlen instrumentumot vegyünk, ahelyett, hogy az index minden részvényét külön-külön megvásárolnánk.

Bika piacok és medve piacok

A medve piac eső piaci árakat jelent. Ezzel ellentétben a bika piacon növekvő árakat látunk. A bika piacokat gyakran követik eső trendek, és fordítva, és gyakran ezek egy nagyobb gazdasági helyzet kialakulásának kezdetét jelentik. Másszóval, a bika piacok gyakran tükrözik azt, hogy a befektetők magabiztosak, jelezve ezzel a gazdasági növekedést. Egy medve piac azonban általában azt jelenti, hogy a befektetők nem sok jót remélnek az adott piactól, ezzel talán gazdasági recessziót jelezve.

A jó hír az, hogy egy átlagos bikapiac messze túlteljesít egy átlagos medve piacot, ezért van az, hogy hosszú távon gyarapíthatod a tőkéd a részvény vagy részvényindex befektetésekkel.

Azonban azt is tudnod kell, hogy a hanyatlás időszakai veszélyesek lehetnek a hosszú távú befektetéseidre nézve is, mivel a félelem vagy pánik bármikor eluralkodhat rajtad, amikor az első pici esés után a következővel találkozol.

A tőzsdei diverzifikáció fontossága

Ha minden pénzedet egy cég részvényeibe fekteted, a befektetésed kimenetele egy adott cég vezetőségén, szabályozói hátterén vagy az iparág sajátosságán fog múlni. Ahhoz, hogy ezt a kockázatot csökkentsék, a befektetők diverzifikálják a portfóliójukat, azzal, hogy például különböző ágazatok részvényeibe fektetnek (pl. pénzügyi szektor, egészségügy stb.)

Azonban egy különálló részvényekből álló diverzifikált portfólió építése sok időt és türelmet vesz igénybe. Egy másik opció lehet akár az index CFD vagy az ETF kereskedés. Ezek részvénykosarakat tartalmaznak, így automatikusan diverzifikálva lehetsz. A CFD-knek köszönhetően fejlesztheted a diverzifikációd más-más országokból származó indexekkel úgy is, hogy a tőkéd például Euróban van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik