Gazdaság

PM: Félreértés az önkormányzati dolgozók fizetésemelése

Kedden írtuk meg a Népszava információi alapján, hogy átlagosan havi 50 ezer forintos béremelést kaphatnak az önkormányzati dolgozók jövő márciustól a 2020-as költségvetési törvénytervezet alapján. A nagyjából 36 milliárd forintos emelést nem kizárólag központi forrásból biztosítják, mert benne van a magas adóbevétellel rendelkező települések 11 milliárdos szolidaritási adója is.

Most úgy tűnik, hogy nem pontosan erről van szó, legalábbis a Pénzügyminisztérium (PM) szerdai közleménye erre utal, amelyben azt írják, hogy a cikk félreértelmezte költségvetési törvényjavaslat szabályait.

Eleve félreértés, hogy az önkormányzati tisztviselők bérét központilag szabályoznák: az ő munkáltatójuk az önkormányzat, az önkormányzat dönt a bérekről a törvényi keretek között. A köztisztviselői illetményalap összege 2020-ban nem változik.

Az önkormányzati hivatalok köztisztviselőire vonatkozóan ugyanakkor a költségvetési törvényjavaslat továbbra is biztosítja a köztisztviselői illetményalap emelését, melyről az önkormányzatok szabadon dönthetnek, erre 2017 óta van lehetőség.

Hozzátették: az alacsonyabb költségvetésű önkormányzatok számára az illetményalap emeléséhez pályázati forrás is rendelkezésre áll.

Ez a forrás jövőre beépül a 2020. évi költségvetési törvénybe, ami biztosítja a jogi és pénzügyi feltételeket ahhoz, hogy az emelés lehetősége az önkormányzatok számára jövőre is biztosított legyen.

Kiemelt kép: MTVA Fotó/Váli Miklós

Ajánlott videó

Olvasói sztorik