Gazdaság

Havi 50 ezres béremelést kapnak az önkormányzati dolgozók

Átlagosan havi 50 ezer forintos béremelést kaphatnak az önkormányzati dolgozók jövő márciustól – írja a Népszava. A 2020-as költségvetési törvényjavaslatban szereplő számok szerint a korábbi években dolgozónként nyújtott évi 4 millió 570 ezer forintos támogatást 5 millió 450 ezer forintra emelik, ha a parlament is jóváhagyja a változtatást.

Mint a lap emlékeztet, minden hivatalnak van egy központilag engedélyezett köztisztviselői létszáma, amelyet a település nagysága, vagy a társközségek száma alapján egy bonyolult számolási rendszerben alakítanak ki. Ennek a létszámnak a bérét és a munkavégzésükhöz szükséges egyéb kiadásokat fedezi ez a normatíva, de ha a helyi bevételekből több embert tud megfizetni a település, akkor az engedélyezettnél magasabb létszámmal is dolgozhatnak a hivatalok.

A nagyjából 36 milliárd forintos emelést nem kizárólag központi forrásból biztosítják, mert benne van a magas adóbevétellel rendelkező települések 11 milliárdos szolidaritási adója is. Az emelés valamilyen oknál fogva nem 2020. januártól, hanem csak márciustól lép érvénybe, indokként annyit írtak, hogy „az általános önkormányzati választások miatti átmeneti szabályról” van szó.

Kiemelt kép: MTVA/Bizományosi/Oláh Tibor

Ajánlott videó

Olvasói sztorik