Gazdaság

Egyre inkább a NER markába kerül a magyar építőipar

A hazai építőipar tavaly tovább koncentrálódott, és az ágazatban tovább erősödtek a kormányközelinek tartott vállalkozók — derül ki a G7 cikkéből.

A lap szerint a 40 legnagyobb cég összesen majdnem 1450 milliárd forintos árbevételt hozott össze, ami közel másfélszerese a 2017-es 992 milliárdnak. Ezzel ez az alig több mint három tucat vállalat ellenőrzi a teljes hazai építőipar durván negyedét. Egy évvel ezelőtt ez az arány még csak 20 százalék körül volt.

Tavaly a legnagyobb cégek közül mindössze hatnak csökkent a forgalma, a maradék 34 bővülni tudott, tucatnyi társaság pedig legalább duplájára növelte árbevételét. A G7 szerint ebben a kiugróan eredményes körben pedig kifejezetten szép számmal akadnak olyan vállalatok, amelyek nevével gyakran találkozhatunk a közbeszerzések nyertesei között vagy a Mészáros Lőrinc sikertörténetéről szóló beszámolókban.

Az ország egyre több pontján dolgozó Mészáros és Mészáros Kft. 150 százalékos gyarapodásnak örülhetett, de duplázott az idén év elején a felcsúti milliárdos tulajdonába kerülő ZÁÉV és a Mészáros-gyerekek cége, a Fejér B.Á.L. is. A V-Hidat – amit tavaly szerezett meg az egykori gázszerelő – pedig csak egy hajszál választotta el ettől. A lap szerint a legnagyobb profitrátával a Mészáros-gyerekek többségi tulajdonában lévő Fejér B.Á.L. Zrt.

További részleteket a G7 cikkében talál.

Kiemelt kép: smagpictures.com

Ajánlott videó

Olvasói sztorik