Gazdaság

Nagyszülői gyed: amire nem gondoltak a jogalkotók

Januártól lehet majd igénybe venni a nagyszülői gyedet, amivel kapcsolatban a Pénzcentrum.hu egy fontos részletre, vagy ha úgy tetszik a tervezet hiányosságára hívta fel a figyelmet.

Bár a nyugdíjra elviekben nem lesz negatív hatással ha a nagyszülő megy gyedre, a munkavállalását befolyásolhatja ugyanúgy, ahogy szülő korban lévő nők, és gyesről visszatérő anyák is hátrányban vannak a munkaerőpiacon. Ráadásul a nagyszülő nem vállalhat gyed mellett teljes állást, de még bölcsődébe sem adhatja az unokát, miközben a bölcsődefejlesztési tervek szerint jövő év végére minden településen, ahol legalább 40 három év alatti gyermek él, vagy öt olyan család, ahol igénylik a szülők a bölcsődét, az önkormányzatoknak létre kell hozni az intézményt.

Elviekben a munkáltató nem különböztetheti meg hátrányosan a munkavállalókat azért, mert gyermeket terveznek. A terhes nőket jogszabály is védi attól, hogy a munkáltató felmondjon nekik.

A nagyszülői gyed tervezete egyelőre nem tér ki arra, hogyan védik majd a nagyszülőket, mint munkavállalókat.

Jelenleg a nőket várandóságuk ideje alatt, illetve a munkavállalókat a három év alatti gyermekük gondozása miatt igénybe vett fizetés nélküli szabadság idején védi a jogszabály. A lapnak nyilatkozó tb-szakértő elképzelhetőnek tartja, hogy a jogalkotó kiterjeszti ez utóbbi védelmet a nagyszülőkre is.

Hogy mennyire életszerű a több unoka több nagyszülői gyed szlogen, azzal ebben a cikkünkben foglalkoztunk:

Kész csoda lesz, ha egy nagyszülő több unokára is kap majd gyedet
Novák Katalin azt mondta, több unoka, több nagyszülői gyed. Megnéztük, mennyire életszerű ez.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik