Gazdaság

Kész csoda lesz, ha egy nagyszülő több unokára is kap majd gyedet

Több unoka után több nagyszülői gyed (gyermekgondozási díj) is igénybe vehető lesz január 1-jétől – mondta Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár április vége felé egy budapesti idősklub-találkozón. Még akkor küldtünk számos kérdést az EMMI-nek, a részletekről, de válasz nem érkezett. Így most a jogszabálytervezet alapján néztük meg, mennyi az esély arra, hogy egy nagyszülő több gyedet is bezsebeljen. Ami nem kis áldozat, fel kell a nagyszülőnek adni a munkáját ahhoz, hogy elvállalja a családban lévő lurkók gondozását, hogy közben a szülők dolgozni tudjanak.

Gyed

A gyed a gyermek két éves koráig járhat, ha az anya a szülést megelőző két évben legalább 365 napig biztosított volt. Egy várandósságra csak egy gyed jár, tehát ikreknél nem többszöröződik az ellátás, viszont nem kettő, hanem három éves korig igényelhető. A gyeden lévő szülő korlátozás nélkül dolgozhat is, ha a gyerek elmúlt 169 napos.

Nagyszülői gyed

A nagyszülő akkor mehet gyedre, ha

  • az anya (a szülő) egyébként jogosult volna gyedre,
  • a nagyszülőnek is van két éven belül legalább 365 nap biztosítotti ideje,
  • a szülők dolgoznak és hozzájárulnak, hogy a nagyszülő legyen gyeden.

Feltétel még a tervezet szerint, hogy

  • a gyermek a szüleivel éljen, és legfeljebb csak nap közben kerüljön a nagyszülőhöz,
  • a nagyszülő ne kapjon más  rendszeres pénzellátást (például öregségi nyugdíjat, korhatár előtti ellátást, szolgálati járandóságot, táncművészeti életjáradékot, átmeneti bányászjáradékot, megváltozott munkaképességű személyek ellátását, özvegyi nyugdíjat vagy ápolási díjat), illetve
  • ne dolgozzon, kivéve az otthoni munkát.

És ha a nagyszülőnek nem ugyanazon várandósságokra, de több unokára is megítélik a gyedet, akkor az összeg többszöröződhet. Egy nagyszülői párból viszont csak egy személy lehet gyeden.

Ha több az unoka, akkor sem feltétlenül jár jobban a nagyszülő a gyeddel

A gyed az előző évi átlagkereset – de legfeljebb a minimálbér duplájának – 70 százaléka lehet, így idén a gyedplafon havi bruttó 208 600 forint, nettóban 156 450 forint. Ezt az érheti el, aki az előző évben legalább bruttó 298 ezer forintot keresett. Ekkora fizetés nettója, amint a következő ábráról leolvasható, 198 170 forint, viszont ha az illető egy gyereket vállal, akkor a gyedplafon miatt csak 156 450 forintot kaphat, azaz egy gyerek havi 41 720 forintos mínuszt jelent.

Ha azonban több unokát vállal be a példánkban szereplő, a gyedplafont elérő nagyszülő, akkor nyereségesbe fordulhat a dolog: két gyereknél már majdnem havi 115 ezer forintos pluszban lesz, három gyereknél több mint 271 ezer forinttal kaphat többet, mint amikor dolgozott, négy gyereknél pedig több mint 427 ezer forintot nyerhet.

Legkevesebbet a minimálbéres veszíthet, ha gyedre megy, egy gyereknél például nettóban bő 20 ezer forintot. Minél nagyobb volt a fizetés, annál nagyobb a veszteség: félmilliós fizetésnél már több mint 176 ezer forint mínuszban lesz a gyedre menő nagyszülő, és ha két gyereket vállal, a két gyeddel még mindig nem kap annyit nettóban, mint amikor dolgozott.

A kisebb béreknél kevesebb lesz a több unoka bevállalásával elérhető nyereség, minimálbérnél és két gyereknél például több mint 57 ezer forint, bérminimumnál már 75 ezer forint. A maximális gyedhez szükséges bruttó 298 ezer korábbi kereset alapján viszont majdnem havi nettó 115 ezer forinttal több a gyed, mint amennyi volt a nettó fizetés. Ha ennél több volt a kereset, a gyedplafon miatt elolvad a többszöröződés anyagi előnye.

A minimálbér kétszereséig egy gyereknél a nettó bér 79 százalékára jön ki a gyed, felette ennél is kisebbre. Bruttó 400 ezer forintnál például már csak a nettó kereset 59 százaléka a nettó gyed, bruttó 500 ezer forintnál kevesebb mint a fele. Félmilliós bérnél pedig még két gyermek mellett sem éri el a gyed összege a fizetését.

A minimálbér duplájáig két gyereknél több mint másfélszeres, három gyereknél 2,37-szerese, négy gyereknél pedig 3,16 szorosa lehet a gyed a korábbi nettó bérhez képest. Bruttó 298 ezer forint felett viszont már nem ilyen kedvező a kép.

Nem árt közel lakni egymáshoz

Mennyi a gyes?

A gyes nettó 25 600 forint három éves korig, ikergyermekeknél is fejenként járhat, az iskolakezdésig, tartósan beteg, vagy súlyosan fogyatékos gyermekre pedig 10 éves korig.

Tegyük fel, bevállalja a nagyszülő a gyerekeket, és van több gyedkorú unoka, például úgy, hogy egy családban van egy legalább féléves, és egy még két év alatti gyerek, vagy három év alatti ikerpár. Ebben az esetben a nagyszülő két gyedet zsákolhat, amíg az összes gyerek gyedkorban van, néhány hónapig, vagy akár bő egy évig. És ha továbbra is maradna a gyerekekkel, feltehetőleg a gyednél jóval karcsúbb gyest is megkaphatja a gyedkorból kilépettekre. A nagyszülői gyes eddig is lehetséges volt.

Ahhoz, hogy szuperáljon a nagyszülői gyed, az is kell, hogy közel lakjon egymáshoz a két generáció. Vagyis hogy munka előtt a szülő le tudja adni a nagyszülőnél a gyereket, vagy a nagyszülő tudjon időben odaérni a családhoz, még mielőtt dolgozni indul a szülő. Ebből következik, hogy ha több gyerekünknél lenne több gyedkorú unoka, akire nagyszülői gyedet szeretnénk igénybe venni, sokkal macerásabb a helyzet.

Kettőnél több gyed ritkán jöhet össze

Ez csak úgy képzelhető el, ha a családok közel laknak egymáshoz, és mindegyik szülő hajlandó a nagyszülőhöz vinni a kicsiket. Hiszen fordítva nem megy a dolog, mert a nagyszülő egyszerre csak az egyik családnál tud lenni. Ezen praktikus logisztikai probléma alapján nehéz elképzelni, hogy egy nagyi kettőnél több gyedet tudjon igénybe venni.

Vagyis kimaradhatnak a nagyszülői gyedből azok a családok, ahol nagyszülők és szülők nem laknak közel egymáshoz. Ha nyugdíjas a nagyszülő, akkor nem kaphat gyedet, és ha még aktív, de két éven belül nem volt 365 napnyi munkája, mert nyugdíj előtt nem talál, szintén nem menekülhet a hivatásos gyermekgondozásba.

Nagy kérdés, hogy ha a nagyszülőnek van állása, ráadásul jól fizetik, feladja-e azt az unokázásért? Szerencsés helyzet lehet, ha pont a gyed, gyes végére betölti a nyugdíjkorhatárt. A két ellátás ugyanis beleszámít a szolgálati időbe, viszont nem húzza le a nyugdíj összegét (ha lehúzná, az összegnél nem veszik figyelembe). De ha még dolgoznia kell kicsit a nyugdíj előtt, kérdés, visszaveszik-e a helyére, vagy talál-e másik munkát. És ha abból indulunk ki, hogy főleg a nagymamák vehetik igénybe a gyedet, az tovább gyengítheti az 50 pluszos nők munkaerőpiaci esélyeit.

Kiemelt kép: iStock

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik