Gazdaság

Tényleg csökken a szocho júliustól, örülhetnek a munkáltatók

Július 1-jétől 2 százalékponttal, a jelenlegi 19,5-ről 17,5 százalékra csökken a szociális hozzájárulási adó (szocho) mértéke – derül ki a szociális hozzájárulási adó mértékének csökkentéséről és az ezzel összefüggő más törvények módosításáról szóló, kedden az Országgyűlés elé terjesztett törvényjavaslatból, írta az Adózóna. A szociális hozzájárulási adó a munkáltatók közterhe, a foglalkoztatott dolgozók bruttó bére alapján kell fizetniük.

Az indoklás szerint a szochócsökkentésre azért kerülhet sor, mert a magyar gazdaság kiemelkedően jól teljesít.

Járulékos változások

A szochócsökkentéssel párhuzamosan a kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló törvényben az 50 ezer forintos adó megfizetésével így júliustól 94 400 forint helyett 98 100 forintra tekintik biztosítottnak a katázót, ami például a nyugdíjnál, vagy a betegállománynál lehet fontos. Aki pedig emelt, 75 ezer forintos kataadót fizet havonta, az 158 400
forint helyett 164 000 forintra lesz biztosítva.

Továbbá amennyiben egy adott jövedelem után a magánszemély kötelezett a szociális hozzájárulási adó megfizetésére (feltételezve, hogy az költségként nem elszámolható, vagy azt nem térítik meg a magánszemély számára), úgy júliustól nem a megállapított jövedelem 84, hanem 85 százalékát kell jövedelemként figyelembe venni.

Hogy az évközi adóváltoztatás milyen nehézségeket okozhat az adózóknak, arról a szakértő beszélt lapunknak:

Az új adócsomag inkább szócséplés, mint szakmai döntés
Az adószakértő úgy tudja, lesznek még meglepetések.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik