Gazdaság

Ez vár azokra, akiknek a kezét elengedi a NER

Mindössze fél, az állami megrendelések világán kívül eső év is elég volt, hogy zuhanórepülésbe kezdjenek az egykor milliárdos megrendelésekkel felpumpált cégek. Kuna Tibor és Csetényi Csaba egykor az állam kedvenc PR-osai voltak, ma Balásy Gyula már a visszapillantó tükörből sem látja őket.

2014 után évekig két név ugrott be mindenkinek, aki követte az állam sokmilliárdos kommunikációs költéseit: Csetényi Csaba, aki Rogán Antal Pasa parki szomszédjaként vált ismertté és Kuna Tibor, a Fidesz-frakció korábbi kabinettitkára, akit leginkább Szijjártó Péter és Seszták Miklós barátjaként emlegettek.  A kormány kedvenc PR-osai cégeikkel milliárdos munkákat szereztek a Rogán Antal alá helyezett Nemzeti Kommunikációs Hivataltól 2018 nyaráig.

Az NKH-t egyébként azzal az indokkal hozták létre, hogy faragjanak az állam PR-költésein, mondván, ha egyetlen központból irányítják az összes állami költést — például a kormánykommunikációt és a nagy állami vállalatok megbízásait —, a reklámfeladatokra kevesebb közpénz megy el. (Hogy mennyire nem így történt, arról a G7 írt alapos cikket.)

Mindehhez speciális úton találtak PR-cégeket. Nem egyenként pályáztatták meg a munkákat, hanem egy óriási, több tízmilliárdos keretszerződéshez előválogattak három cégcsoportot, amelyek aztán az egyes munkákra ajánlatot adhattak és versenyezhettek egymással. Az első körben Csetényi Csaba és Kuna Tibor cégei mellett feltűnt a Mindshare Médiaügynökség, akiket Rogánék új favoritja, Balásy Gyula cégei váltottak. A legutóbb megkötött keretszerződésnél ők voltak a befutók:

  • Csetényi Csaba. Két cégével, a Network 360 Kft.-vel és az Affiliate Network Kft.-vel olyan feladatokat szerzett meg, mint a „kényszerbetelepítés” elleni népszavazási és menekültellenes kampány vagy a paksi bővítést hirdető akció.
  • Kuna Tibor. Két nyerő cége, a Young and Partners Kft. és a Trinity International Communications Kft. volt. A kommunikációs gururól az utóbbi hetekben is lehetett hallani, hiszen bíróság előtt ismerte el, hogy hamis számlákat vásárolt, így áfa-csalásban vett részt. Tettét azzal igyekezett megmagyarázni, hogy nagyon sok volt a munkájuk.
  • Balásy Gyula. Ő később szállt be, a Mindshare Médiaügynökség helyére. Másodhegedűsnek tűnt, mígnem tavaly év elején cégeivel, a New Land Media Kft.-vel és Lounge Design Kft.-vel már az NKH megbízásainak több mint 84 százalékát szerezte meg. Ez elég erős jele volt az erőviszonyok átrendeződésének.

Arra viszont talán senki sem számított, hogy Kunát és Csetényit nem csak hanyagolni fogják, hanem ki is teszik a szűrüket a keretszerződésből. Márpedig tavaly nyáron éppen ez történt: az NKH megkötötte a gigantikus, 30 milliárd forintos keretszerződést a három üzletemberrel, majd másnap felbontotta a megállapodást és csak Balásy maradt nyeregben.

Az, hogy Kuna és Csetényi kiestek a pixisből, nem csak azért érdekes, mert az állami PR-költéseknél monopolhelyzetbe került Balásy Gyula, hanem azért is, mert így képet kaphatunk arról, hogy az érintett vállalkozások hogyan muzsikálnak állami megrendelések szűkében, a piacon. Fontos megjegyezni, hogy Kuna és Csetényi ugyan jóval kevesebb munkát kapott az NKH-tól, de akadtak azért állami megbízásaik, ezek pedig eredményeiken is meglátszanak.

A Kuna-féle kommunikációs birodalom szárnyalása és tavalyi mélyrepülése jól látszik, ha megnézzük bevételeiket és adózott eredményeiket:

A Young and Partners Kft. és a Trinity International Communications Kft. 2017-ben még 29 milliárdos forgalmat bonyolított. Kuna 565 milliós osztalékot vett ki a cégekből. Tavaly igencsak megcsappantak a bevételek: összesen 12,4 milliárd forint folyt keresztül a cégeken. Adózott eredményük még szerényebben alakult: a Young and Partners Kft. 167 milliós veszteséget mutatott ki, míg a Trinity ugyan összehozott 636 milliós pluszt,

ez azonban a 2017-es nyereség kevesebb, mint harmada.

A Csetényi-cégek is megérezték a szerződésbontást:

Csetényi Csabai érintett cége tavaly 6,2 milliárd forintnyi megrendelést szedett össze, ez a 2017-es forgalomnál bő 2,5 milliárd forinttal kevesebb. A két cég összesen 81 millió forintnyi hasznot hajtott, míg 2017-ben még 1 milliárd 146 forintos adózott eredményt könyvelhettek el:

ez több, mint tizennégyszeres visszaesés. 

Csetényi ugyan kegyvesztett lett a kvótakampány után, de az akkor még Lázár János vezette Miniszterelnökségtől 2017 végén 6,7 milliárd forintos keretszerződést nyert el,  ami megmutatkozik a 2018-as eredményein.

A legbeszédesebb az, ha megnézzük, milyen bevételeket könyveltek el Balásy Gyula, Kuna Tibor és Csetényi Csaba érintett cégei az NKH felállítása előtt és után:

A régi Magyar Nemzet korábbi cikke szerint Kuna és Csetényi cégeiben a 2016-os kvótanépszavazás után rendült meg a bizalom. Ez lehetett az a fordulópont, ami után egyre kevesebb munkát kaptak a korábbi favoritok, míg az új kiválasztott egyre több és drágább lehetőségeket kapott a bizonyításra.

Balásy Gyula — cikkünk két főszereplőjével ellentétben — erős növekedési pályán van: tavaly 6,3 milliárd forint osztalékot vett ki cégeiből, az ő cége intézte a korántsem ingyenes, de a publikum számára térítésmentes Sting-koncertet is. A 2019-es eredményei valószínűleg még ennél is jobbak lesznek, hiszen az év első felében már több mint 32 milliárd forintnyi munkát kapott az NKH-tól.

Kiemelt kép: Bieleik István / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik