Belföld
Image: 73875378, November 24-én, szombaton, a Hõsök terén ad ingyenes koncertet Sting és Shaggy., Place: Budapest, Hungary, Model Release: No or not aplicable, Property Release: Yes, Credit: smagpictures.com

Félmilliárd forint közpénzbe került az „ingyenes” Sting-koncert

Tavaly november 24-én ingyenes koncertet adott a budapesti Hősök terén Sting, brit énekes és a jamaicai-amerikai Shaggy. A rendezvényt a hatoslottó 30. születésnapja alkalmából a kizárólagos állami tulajdonban álló Szerencsejáték Zrt. finanszírozta. Habár a koncertet kizárólag közpénzből fedezték, az állami társaság több mint fél éven át sikeresen titkolta el a költségeket a nyilvánosság elől. Ám a 24.hu kérésére a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósága (NAIH) kikényszerítette az adatokat a Szerencsejáték Zrt.-től.

A hatóság nyomására a társaság közölte: a koncertszervezés költségeire összesen 489 741 308 forintot fizettek ki a megbízott rendezvényszervező cégnek. 

Ugyanakkor a félmilliárd forintba kerülő koncert részletes költségei nem ismertek. A Szerencsejáték Zrt. szerint az üzleti titok például, hogy az előadók számára mennyi tiszteletdíjat fizettek ki, s ezzel – mint írták – a NAIH állásfoglalása is egyet értett.

Budapest, 2018. november 24.
Sting brit énekes, zenész a Szerencsejáték Zrt. ingyenes koncertjén a budapesti Hõsök terén 2018. november 24-én.
MTI/Balogh Zoltán

Az állami társaságot tavaly november 20-án – 4 nappal a koncert előtt – kerestük meg közérdekű adatigénylésünkkel, amelyben a rendezvény költségeiről és a fellépők tiszteletdíjáról érdeklődtünk. Bár a költségeket az utolsó fillérig közpénzből finanszírozták, az Szerencsejáték Zrt. többszöri megkeresésünkre sem adott érdemi választ, ezért fordultunk az adatvédelmi hatósághoz.

Érdekes módon első vizsgálata alapján a NAIH megszüntette az állami társasággal szemben indított eljárást, mert elfogadta a Szerencsejáték Zrt. érvelését, amely szerint:

A Szerencsejáték Zrt. a koncert szervezésének feladataival a 2018-2019. évi integrált marketing-, kommunikációs- és rendezvényszervezési feladatok ellátására szerződött partnerét bízta meg a társaság, ebből kifolyólag közvetlenül nem szerződött a művészekkel.

Ezután közérdekű adatigénylésünkkel megkerestük a rendezvényszervező céget. Ez a társaság nem más, mint a kormány egyik kedvenc kommunikációs cége, a New Land Media Kft., amely a már említett 13,5 milliárd forintos keretösszeget nyerte el a Szerencsejáték Zrt.-től. A társaság Balásy Gyula érdekeltsége, amelynek bámulatos teljesítményéről korábbi cikkünkben írtunk:

Salgótarján, 2016. augusztus 1.
A kormány kényszerbetelepítés elleni népszavazáson való részvételre felhívó óriásplakátjai Salgótarjánban 2016. augusztus 1-jén.
MTI Fotó: Komka Péter
Van egy magyar cég, ahol elvileg még a titkárnő is kétmilliárdot termel
Az Európai Unióban bárhol megirigyelhetik a New Land Media Kft. tavalyi teljesítményét. A kormányzati hirdetéseket és plakátokat gyártó reklámcég papíron az uniós termelékenységi átlag 33-szorosát teljesítette 2017-ben.

Csaknem egy hónappal érdeklődésünk után a társaság nevében személyesen Balásy válaszolt levelünkre. Ám érdemi választ ő sem adott, csupán annyit közölt, hogy cége nem tartózik az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvény hatálya alá, ezért a kért adatokat nem tudja átadni.

Az elutasító válasszal ismét megkerestük az adatvédelmi hatóságot. Majd több mint két hónappal később váratlanul megérkezett a Szerencsejáték Zrt. adatközlése, amelyből legalább annyi kiderült, mennyi volt a koncert összköltsége.

Ezt az egyébként közérdekű információt fél év és tíz nap elteltével, csak hatósági nyomásra volt hajlandó kiadni az állami társaság. 

Kiemelt kép:Marjai János / 24.hu

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Image: 73904809, Miut·n kedden besz·moltunk rÛla, hogy MÈsz·ros Lırinc milli·rdos felcs˙ti v·llalkozÛ kisebbik l·nya Ès annak fÈrje ÈrdekeltsÈgÈbe ker¸lt egy impoz·ns budaligeti villa, Kar·csony Gergely az MSZP-P·rbeszÈd fıpolg·rmester-jelˆltje Ès Kunhalmi ¡gnes szemÈlyesen kereste fel az ingatlant, hogy a Tiborcz-adÛrÛl szÛlÛ csekket ·tadja a tulajdonosoknak. T·rkony utca 83-85., Place: Budapest, Hungary, Model Release: No or not aplicable, Property Release: Yes, Credit: smagpictures.com
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.