Belföld

Kuna Tibor azzal magyarázta az áfacsalást, hogy nagyon sok volt a munkájuk

Megírtuk, elismerte bűnösségét a fideszes PR-vállalkozó: Kuna Tiborra 5 év felfüggesztettet kért az ügyészség. A kormány korábbi kedvenc PR-os vállalkozóját azzal vádolja az ügyészség, hogy cégeivel 245 millió forintnyi hamis számlát fogadott be, és ezzel 52 millió forintos kárt okozott a költségvetésnek.

A 444 arról ír, hogy Kuna a bíróságon az áfacsalást éppen azzal magyarázta, hogy nagyon sok volt a munkájuk:

Annyit szeretnék elmondani, bíró úr, hogy igazából ebben az időszakban a munkaterheink nagyon megnőttek, mert a kampányaink száma – leginkább egy nagy nemzetközi cég mint ügyfelünk beérkezésével – megnőtt. A társaságnak nagyjából 40 főalkalmazottja volt. Maguk az alkalmazottak végeztek stratégiákat, háttértanulmányokat. Amikor ezt nem bírtuk, akkor külsős, úgynevezett bedolgozókat vettünk igénybe. Ezek a bedolgozók sok esetben ilyen kreatívabb stratégiát, háttértanulmányokat gyártó szakemberek, sok esetben nem voltak számlaképesek vagy nem tudtak számlát adni.

Mivel ezeket a kiadásokat nem tudták volna elszámolni a saját költségvetésükben, a cég beszerzési igazgatója felajánlotta Kunának, hogy tud olyan számlát szerezni, amit be tudnak állítani a költségvetésben. Így viszont nem azok állították ki a számlákat, akik a munkát elvégezték, és nem lett a költség elszámolva, de a munkát elvégezték – írja a 444. 

Kuna Tibor azt is elismerte, hogy minden számla az ő beleegyezése alapján került a könyvelésre, és azt is tudta, hogy ez a módszer törvénysértő.

Azzal áltattam magam, hogy maga a társaságnak az adófolyószámla-befizetésében mindig több 10-15-100 millió forintos túlfizetése volt. De hogy ezeket a számlákat nem kellett volna beállítani a költségvetésbe, arról tudomással bírtam.

MTI Fotó: Soós Lajos

Ajánlott videó

Olvasói sztorik