Gazdaság

Orbán Viktor apja 400 milliót vett ki a balatoni vasútépítésben érintett cégéből

Erős évet zárt az Orbán Győző kizárólagos tulajdonában lévő Nehéz Kő Kft., ami talán nem is meglepő. Orbán Viktor miniszterelnök édesapjának cége alvállalkozóként kapott munkát az R-Kord részvételével zajló hatalmas dél-balatoni vasútfelújításon. Az R-Kord Orbán Viktor barátjának, Mészáros Lőrincnek a vasútépítő cége.

A Nehéz Kő Kft. szállítmányozásban utazik: míg 2017-ben 1,7 milliárd forintos forgalom mellett 211 millió forintos adózott eredményt értek el, addig tavaly már komolyan megszaladt a szekér.

2018-ban 2 milliárd 376 milliárdos árbevétel mellett 304,4 milliós nyereséget realizált. Orbán Viktor édesapja 400,8 milliárd forintos osztalékot vett ki cégéből, 

bevetve az eredménytartalékot is.

Orbán Viktor 2017 júniusában azt mondta, hogy fontosnak tartja, ne vegyen részt állami beruházásokban az édesapja.

Arra a kérdésre, hogy mi a véleménye arról, hogy az édesapja résztulajdonában álló cég továbbra is olyan projektekből jut bevételhez, amelynek Mészáros cége a kivitelezője, Havasi Bertalan sajtófőnök csak annyit reagált, hogy „a miniszterelnök üzleti kérdésekkel nem foglalkozik”.

A Direkt36 korábban egy cikksorozatban számolt be arról, hogyan jutnak állami projekteken keresztül közpénzhez az Orbán család érdekeltségei. Ezek többek közt olyan beruházások voltak, amelyeket Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó cégek és üzleti partnereik nyertek el közbeszerzéseken.

Így jut közpénzhez Orbán családja Mészároson keresztül
A legfrissebb bizonyíték egy Fejér megyei településen, Kulcson található.

Kiemelt kép: Beliczay László / MTI

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik