Gazdaság

Felcsúti tempó: 340 millióval nőtt a bevétel, egymilliárddal a haszon

Egyetlen év alatt megnégyszerezte nyereségét a Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft., Mészáros Lőrinc és felesége, Mészárosné Kelemen Beatrix érdekeltsége. A vállalkozás 2018-ban 1 milliárd 279 millió forintnak örülhetett az adóterhek befizetése után, úgy, hogy a cég bevételei 340 millió forinttal nőttek egy év alatt.

A tulajdonosok 1 milliárd 380 millió forintot vesznek ki a cégből osztalékként, vagyis az utolsó forintig kifizetik a nyereséget és még az eredménytartalékból is megtoldják.

Az infografikán szembetűnőbb, mi történt:

A Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft.-t nem kerülik el az állami megbízások:

  • Rájuk bízták a kórházak biztosításait. Csak ebből százmilliókat kaszálhattak.
  • Paks biztosításából is kaptak egy szeletet.
  • A  BVH Budapesti Városüzemeltetési Holdingtól is jókora munkát szereztek, valószínűleg innen is százmilliók jutottak hozzájuk.

A biztosítási alkuszok nem a megbízójuktól kapnak pénzt, hanem a nyertesként befutó biztosítótól. Ennek mértéke változó, korábban szakmai források arról beszéltek, hogy akár a biztosítási díj 30 százaléka is az alkuszcéghez kerülhet.

A Mészáros Csoport tavaly márciusban szerzett üzletrészt. A cégben már csak résztulajdonos a korábbi alapító, Keszthelyi Erik, aki 2015-ben és 2017-ben 3-3 millió forinttal támogatta a Fidesz által életre hívott Polgári Magyarországért Alapítványt, 2014-ben pedig magánszemélyként 1,3 millió forintos adományával tűnt fel a Fidesz támogatói között.

Kiemelt kép: Marjai János / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik