Gazdaság

Mészáros alkuszcége sem tud hibázni, hatalmas fővárosi megbízást kaptak

40 milliót spóroltak a fővárosnak, százmilliós összeget húzhattak be.

A Magyar Narancs cikke szerint a BVH Budapesti Városüzemeltetési Holding Igazgatósága idén májusban úgy döntött, hogy közbeszerzési eljárást indít a csatlakozott társaságok járműflottájának biztosítására. Az eljárás becsült értéke három évre, a plusz egyéves lehetséges hosszabbítást is beleszámítva 2,7 milliárd forint volt.

A feladatra közbeszerzési bizottságot hoztak létre, ám a tender műszaki tartalmának kialakításához biztosítási alkuszcéget vettek igénybe: a Hungarikum Biztosítás Alkusz Kft.-t, amelybe idén áprilisban Mészáros Lőrinc és felesége bevásárolta magát.

A BVH tenderét a Generali Biztosító Zrt. nyerte meg. Az igazgatóságnak készített összesítés külön kiemeli, hogy a Hungarikum második alkalommal szerzett be biztosításokat a BVH Zrt. részére, és ezúttal is „jelentős megtakarítást sikerült elérniük”. A csatolt táblázat szerint nagyjából 40 millió forintot két évre.

A Hungarikum a fővárosnak ingyen segédkezik, a jutalékát a nyertes cégtől, a Generalitól kapja, ez a piacon bevett gyakorlat szerint akár a biztosítási összeg 30 százaléka is lehet, amit jellemzően nem időarányosan, hanem előre kifizet a nyertes társaság.

A biztosítási alkuszok piacán terjeszkednek Mészárosék
Közös irányítást szereztek a piacot letaroló Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft. felett.

Fotó: Marjai János/24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik