Gazdaság

Paks II.: Egyéves csúszás, egymilliárddal több bérkiadás és 53 milliós apanázs az igazgatóságnak

Málta, Argentína, Szingapúr – a most beadott mérlegbeszámolója alapján ilyen egzotikus forrásokból is importál terméket, illetve szolgáltatást a Paksi Atomerőmű bővítésére létrehozott projektcég, a Paks II. Atomerőmű Zrt. Egyébként durván 3 milliárd forint veszteséget mutatott ki tavaly, ezzel 2013 óta összesen 8,6 milliárd forint mínusznál tart. Az új atomerőművi blokkok létesítésének előkészítését és megvalósítását végző társaság 4,9 milliárd forint árbevételt tüntetett fel, ami a magyarázat szerint a munkavállalókkal kapcsolatos közvetített szolgáltatások elszámolt bevételeit takarja.

Ami az előkészítés állását illeti, a befektetett eszközök 8 milliárddal, 71 milliárdra nőttek – ez tükrözi a társaság által elvégezhető engedélyeztetési és létesítést előkészítő feladatok előrehaladását. A beruházás egyéves csúszását hivatalosan is elismerik, ami miatt elégedetlen a hitelt nyújtó és az atomerőművet építő orosz fél. A színfalak mögött folyó dulakodásból napvilágra azonban csak hírmorzsák kerültek, például a projektért felelős tárca nélküli miniszter, Süli János menesztéséről. De végül nem ez a forgatókönyv valósult meg, hanem Süli mentette fel Aszódi Attila államtitkárt.

A pénz mindenesetre rendületlenül érkezik a Paks II-be, a pénzeszközök soron tavaly 21,7 milliárd forint szerepelt – ez az állam által tőkeemelés formájában bepumpált összeg, amely a működést finanszírozza. Tavaly történetesen 14 milliárd forint érkezett, a jegyzett tőke 47 milliárdról 61 milliárdról nőtt. A 61 milliárdos jegyzett tőkénél azonban sokkal többet invesztált az állam, néhányszor ugyanis ázsiós tőkeemelésre került sor, például 2017. novemberében, amikor a jegyzett tőke egymillióval nőtt, de valójában 30, 519 277 milliárd forinttal stafírozta ki az állam a projektcéget. A többi pénz a tőketartalékba került.

Valamelyest nőtt tavaly az atomerőmű projekten foglalkoztatottak száma: 324-ről 340-re, ugyanakkor a bérköltség több mint egymilliárd forinttal nőtt. 2017-ben 3,9 milliárd volt, tavaly 5 milliárdra kerekedett, az egyéb kifizetésekkel a személyi jellegű kiadások megközelítették a 7,2 milliárd forintot.

A vezető testületek tagjainak összesen 86 millió forintot számfejtett a paksi cég. A hatfős igazgatóság tagjainak összesen 53 millió forint járandóságot fizettek ki, az ugyancsak hatfős felügyelőbizottság összesen 33 millió forint javadalmazásban részesült. Az ellenőrző testület elnöke Orbán Viktor iskolatársa,  Incze Zsolt, és a tagok között van az Orbán családdal távoli rokonságban álló Vitézy András.

Kiemelt kép: Sóki Tamás / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik