Gazdaság

45 ezer forint hiányzik az átlagnyugdíjból

Egyes országokban az éves nyugdíjkorrekció a bérek változásához kötődik és így a bérek és nyugdíjak aránya változatlan tud maradni. Magyarországon azonban a nyugdíjak emelésekor az infláció a meghatározó tényező. Így alakulhatott ki az a helyzet, hogy 2015-től az intenzív béremelkedések hatására, a bérek és a nyugdíjak gyakorlatilag két teljesen külön pályáján mozognak, írta a Bankmonitor.hu.

Mit jelent ez konkrétan? 2015-ben 121 041 forint volt az átlagnyugdíj és 159 612 forint a nettó átlagbér. Ez azt jelenti, hogy a nyugdíjak 24 százalékkal maradtak el a bérektől. Az elmúlt pár évben a munkaerőhiány hatására 8-12% közötti mértékben emelkedtek évente átlagosan a nettó bérek, így 2019 márciusára 237 000 forint lett az átlagbér. Ezzel szemben idén év elején az átlagos nyugdíj értéke 134 900 forint lett. Vagyis

az átlagos nyugdíj már nem 24 százalékkal, hanem 43 százalékkal marad el a bérektől.

Összegszerűen pedig

az átlagnyugdíj ma 44 800 forinttal kevesebb, mint amennyi lehetett volna, ha 2019 elején is csak 24 százaléknyi lett volna a nettó átlagbér, és az átlagnyugdíj közötti különbség.

A szakportál azt is írja, hogy semmilyen jel nem mutat a munkaerőhiány enyhülésére, így vélhetően a folytatódik a nyugdíjak leszakadása a bérektől, legfeljebb az olló nyílásának meredeksége csökken csupán egy kicsit. Megállapítják továbbá, hogy mivel a bérek tartósan elszakadtak a GDP-növekedéstől és a termelékenység javulásától, így nem is lenne valós fedezet a nyugdíjak bérekkel azonos mértékű növelésére. Mindez különösen igaz annak tükrében, hogy változatlanul tart a magyar társadalom elöregedése, azaz a nyugdíjasok számához viszonyítva folyamatosan csökken a dolgozók aránya, így egyre kevesebb ember befizetéseinek kell fedezetet nyújtani mind több ember nyugdíjára.

Korábban mi is írtunk róla, milyen következményekkel járhat ez a trend:

A nyugdíjak durván leszakadnak a bérektől, ha ez így megy tovább
2022-re az átlagnyugdíjat elhagyja nemcsak a bérminimum, hanem a minimálbér nettója is.

A trend megfordulására tehát érdemi esély nincs. Ma az átlagos nyugdíj az átlagos bér 57 százaléka. 15-20 év múlva 50% alatt lehet. Ha kíváncsiak, mit javasolnak a jövő nyugdíjasainak, kattintsanak.

Kiemelt kép: MTI / Varga György

Ajánlott videó

Norvégia szerint Magyarország lecsúszott a támogatásról, míg a magyar kormány azt állítja, ilyen forgatókönyv nem létezik: felvázoljuk a patthelyzet jogi hátterét. És kiderítettük azt is, hogy olyan fideszes kötődésű alapítvány is megpróbált az Ökotárs helyére kerülni, amelynek kuratóriumában Mészáros Lőrinc volt felesége, Kelemen Beatrix is helyet kap.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

A cikkhez ide kattintva szólhatsz hozzá.
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.