Gazdaság

Gigaprofit az Orbánt reptető vállalkozónál

Szinte az égig érő nyereséget ért el 2018-ban Garancsi István érdekeltsége, a Mobil Adat Kft. – derül ki a cég beszámolójából. Garancsit a legtöbben onnan ismerhetik, hogy ő a székesfehérvári futballklub tulajdonosa, Orbán Viktor barátja, és – a miniszterelnök állítása szerint – ő volt az, aki állta a repülőútnak az árát, amikor a kormányfő kiutazott egy luxusrepülőn Bulgáriába a  fehérváriak kupameccsére.

Az egyre több szektorban kötelezővé tett online pénztárgépek összeköttetésben vannak az adóhatósággal, az adatforgalmat egy chip biztosítja, a Mobil Adat Kft. pedig ennek a piacnak a legnagyobb szereplője. Jó helyen vetette meg a lábát, ugyanis az adatforgalom hatósági díjas, a Pénzügyminisztérium minden év végén felülvizsgálhatja, akár csökkenthetné is a havi díjat, eddig azonban egyszer sem tette – így aztán óriási nyereséghez juttatja Garancsit.

A cég öt év alatt a 30-szorosára növelte a bevételét, amely tavaly a 2,6 milliárd forintot is meghaladta. Adózás előtt 1 milliárd forintnyi profit maradt is ebből, adófizetés után pedig 922 millió forint a nyereség. Összességében minden harmadik beszedett forint nyereségként megmaradt a cégnél, amelynél mindösszesen heten dolgoznak.

Garancsi két másik cégen keresztül 90 százalékos tulajdonosa a Mobil Adat Kft.-nek. (A fennmaradó tulajdonrészen Brasnyó Péter és Hauser Gábor Miklós osztozik.) A profit nagy részét fel is nyalábolják a tulajdonosok. 910 millió forint osztalékot fizetnek ki, ebből tulajdoni hányadának megfelelően Garancsi két vagyonkezelő cégéhez 819 millió forinthoz kerül.

Az előző években is szépen fialt a megingathatatlan pozícióban levő vállalkozás, az elmúlt három évben összesen 1,8 milliárd forint ütötte Garancsi markát csak ebből az egyetlen tevékenységből.

Arra, hogy Garancsi megfogta az isten lábát ezzel a biznisszel, van még egy bizonyíték. Egyetlen év alatt visszahozta a cégbe betett pénzt, vagyis a saját tőkét a vállalkozás.

Az ilyen, 100 százalékos sajáttőke-arányos profit egészen kivételes az üzleti életben.

Egy-egy évben csak a trafik- és a kaszinóbiznisz tudott ilyet produkálni, az után, hogy az Orbán-kormány a saját klientúráját helyzetbe hozva átalakította ezt a két piacot. A Mobil Adat Kft. kimagasló profitrátája azonban már évek óta, az online kasszák elterjedése óta fennáll.

Multimilliomos lett a trafikos és a kaszinós
Eszméletlen nyereséget termel a dohánykereskedelem és a szerencsejáték-ipar, egyetlen év alatt megtérült a cégekbe rakott pénz.

Kiemelt kép: Garancsi István és Orbán Viktor. Fotó: Koszticsák Szilárd MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik