Gazdaság

Elképesztő ingatlanárak Budapest belvárosában

Budapest legdrágább részén, az V. kerületben 801 ezer forint, míg a legolcsóbb kerületben 289 ezer forint volt az átlagos négyzetméterár a múlt évben – írtja a Portfolio az MNB lakáspiaci jelentésére hivatkozva.

Az újság felhívja a figyelmet arra, hogy a fővárosi bérek emelkedése (2013-ban nettó 208 ezer Ft, míg 2018-ban nettó 285 ezer Ft átlagosan) nem követte le a lakásáremelkedést, hiszen 2013- ban még több kerületben volt az átlagos négyzetméterár a havi nettó átlagkereset alatt, míg 2018-ban ez már egy kerületben sem teljesült, minek nyomán egyre többen szorulnak ki az olcsóbb, külsőbb kerületekbe.

A városrész szerinti elemzés szerint a történelmi belvárosban (I., V. kerület) az átlagos négyzetméterárak elérték a 770 ezer forintot 2018- ban, ami 53 százalékkal magasabb az egész főváros átlagánál. A legolcsóbb rész Budapest déli része (XVII.-XXIII. kerület): 390 ezer forint volt az átlagos négyzetméterár 2018-ban, ami megegyezik a vidéki megyeszékhelyeken tapasztalttal.

A dolgozat összegzése szerint:

A budapesti lakáspiaci folyamatokat vizsgálva összességében az látható, hogy a lakásár-emelkedés a főváros egyes területein bár nem volt egyenlő mértékű, de mindenhol jelentős volt. A jelenlegi lakáspiaci ciklus elején a drágább, belső kerületekben kezdtek el gyorsabban emelkedni a lakásárak, ám a megemelkedett árszint miatt kiszoruló kereslet a külső kerületekben is felhajtotta a lakásárakat.

Kiemelt kép: Halil Sagirkaya / Anadolu Agency / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik