Gazdaság

Kiszámolták, mennyivel gazdagodtunk fejenként az EU-nak köszönhetően

Érdekes tanulmányról számolt be a Privátbankár: a német Bertelsmann Alapítvány és a Sussexi Egyetem közös munkájában a következő kérdésre kereste a választ:

Az EU egységes piaca a világ legnagyobb gazdasági térsége. Elvileg garantálja az áruk, a szolgáltatások, az emberek és a tőke szabad mozgását. De milyen előnnyel jár ez az egységes piac tulajdonképpen?

Az elemzés nem csak országokat, hanem több mint 250 európai régiót vizsgált az egységes piacnak az egy főre jutó bruttó hazai termékre gyakorolt ​​hatása szempontjából. A kutatók szerint

az EU egységes piaca évente átlagosan 840 euróval növeli a polgárok jövedelmét, de nagyok a különbségek.

Furcsa módon az egységes piac legnagyobb nyertesei jelenleg vagy nem EU-tagok, vagy nemsokára elhagyhatják az EU-t és az egységes piacot: Zürich és London azon régiók közé tartoznak, ahol a lakosság a legtöbb előnyhöz jut ebből, a jövedelemnövekedés több mint 2000 euró fejenként és évente.

Dél-Európában az egységes piac jövedelemnövekedése sokkal alacsonyabb, részben azért, mert a versenyképesség elmarad, például Spanyolországban (590 euró egy főre és évre), Portugáliában (500 euró) vagy Görögországban (400 euró). Magyarországot nem emelik ki külön, de a mellékelt grafikonról kiderül , hogy alig egy hajszállal előzzük meg Görögországot, miközben némileg lemaradtunk Portugáliától. Lengyelország és Horvátország mögöttünk és kicsivel Görögország mögött áll, Románia és Bulgária pedig teljesen a sor végén kullog.

Kiemelt kép: Thinkstock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik