Gazdaság

Könyvet ad ki a börtön elől Budapestre menekült Nikola Gruevszki

A volt macedón miniszterelnök, Nikola Gruevszki nem akarja, hogy miközben menekültként Budapesten tartózkodik, honfitársa megfeledkezzenek róla.

Gruevszki a Facebook-oldalán jelentette be, hogy egy közgazdasági témájú könyvvel jelentkezik az idei szkopjei könyvfesztiválon.

A menekült politikus könyve a Tapasztalatok a jövő számára címet viseli majd, és nagyrészt a 2018 nyarán megvédett PhD doktorijára támaszkodik majd. Gruevszki disszertációja a nemzetközi tőkeáramlások hatásairól szólt, és külön részt szentelt a Macedón Köztársasággal kapcsolatos elméletekre.

Az új könyvet ugyanaz a kiadó dobja majd piacra, amely nemrégiben Vlagyimir Putyin könyvét is publikálta Macedóniában.

Gruevszki 2006 és 2016 között volt miniszterelnök. Azért ítélték el, mert közpénzből vásároltatott magának egy páncélozott luxus Mercedest 600 ezer euróért. Emellett még öt ügyben folyik ellene eljárás hazájában. Szökése után nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki ellene.

Korábban közismert volt, hogy jó kapcsolatokat ápolt Orbán Viktor miniszterelnökkel. Tavaly novemberben kért és kapott menekültstátust Magyarországon. A magyar rendőrség az év elején gyorsan lezárt minden olyan vizsgálatot, amely a politikus Magyarországra szökésének körülményeit volt hivatott tisztázni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik