Gazdaság

Ennyi nyugdíjra számítson, ha az EU más országában is dolgozott

Hogyan kell megállapítani az öregségi nyugdíjat, ha valaki több európai uniós tagállamban is dolgozott, de nyugdíjra csupán a tagországokban szerzett szolgálati idők összeszámításával szerez jogosultságot? Erre a kérdésre ad választ a Kúria nem régiben született határozata, amelyről az Adózóna készített összefoglalást.

A nemzetközi nyugdíjigények elbírálása során a magyar nyugdíjat kétféle módon állapíthatják meg.

  • Amennyiben az igénylő rendelkezik önálló, független magyar jogosultsággal – a reá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt már betöltötte és rendelkezik legalább 15 év magyar biztosításban szerzett szolgálati idővel, vagy nők esetében legalább 40 év magyar biztosításban töltött keresőtevékenységgel szerzett szolgálati idővel rendelkeznek –, akkor két ellátást kell kiszámítani. Egy nemzeti, úgynevezett független illetve egy arányos nyugdíjat, és ezek közül azt az ellátást állapítják meg  nyugdíjként, amelyik kedvezőbb.
  • Amennyiben nem rendelkezik önálló magyar, független jogosultsággal, akkor pedig arányos nyugdíjszámítást kell elvégezni.

A konkrét ügyben nők 40 kedvezményes nyugdíj megállapításáról volt szó, amelyre az érintett a magyar és a román szolgálati idők összeszámításával szerzett jogosultságot.

Az arányos nyugdíj – magyar nyugdíjrész – kiszámítása így zajlik:

  • Össze kell adni az adott személy magyar, illetve más tagállamban szerzett szolgálati időit, majd
  • az összes szolgálati idő és a kizárólag magyar biztosításban szerzett járulékköteles keresetek alapján megállapított átlagkereset figyelembevételével ki kell számítani egy úgynevezett elméleti nyugdíjat (mintha az adott személy minden szolgálati időt Magyarországon szerzett volna), aztán
  • az elméleti nyugdíj olyan arányú része lesz a magyar nyugdíjrész, ahogyan a magyar biztosításban szerzett szolgálati idő aránylik az összes szolgálati időhöz.

A konkrét esetben a magyar nyugdíjrész az elméleti nyugdíj 63,6 százaléka lett, mivel bő 14 év romániai és több mint 25 év magyarországi szolgálati időt szerzett a nyugdíjba vonuló nő.

Kiemelt kép: Istock

Kihirdette harminc fős bő keretét Marco Rossi, a magyar válogatott szövetségi kaőitánya. Ki kerülhetett volna be? Ki maradt ki, aki meglepetésnek számít? Mi a helyzet Dzsudzsák Balázzsal, akit sokan újra a csapatban akartak látni? Ezt a kérdést jártuk körül.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

A cikkhez ide kattintva szólhatsz hozzá.
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.