Gazdaság

Áll a bál a németeknél, mert adóztatják a nyugdíjasokat

A nyugdíjasoknak járó juttatások és az őket sújtó terhek egyre érzékenyebb politikai kérdés, ahogyan nő a nyugdíjasok száma. Németországban nagy port vert fel a minap, hogy kiderült, a 21 millió nyugdíjasból 4,4 millióan valamilyen formában fizetnek személyi jövedelemadót.

Magyarországon a nyugdíj adómentes, Németországban csak egy meghatározott jövedelemhatárig: havi 264 ezer forintnak megfelelő euró feletti nyugdíj esetén kell csak adót fizetni (és akkor is a határ feletti rész után). Van körülbelül 600 ezer nyugdíjas, aki ebbe a körbe tartozik, derül ki a privátbankár.hu cikkéből.

Van rajtuk kívül további 3,8 milli nyugdíjas, aki szintén fizet szja-t, de nem azért, mert a nyugdíjuk magas lenne. Hanem azért, mert más jövedelmük van, amely után természetes módon (ahogyan például Magyarországon is) kell adót fizetni: például ingatlan bérbeadásából van jövedelmük, másfajta tőkejövedelmük van, tehát például állampapírjuk van, tőzsdei kereskedésből származik nyereségük.

A német sajtóban vita folyik most, hogy méltányos-e ilyen formában adót szedni a nyugdíjasoktól, vagy elkerülhetetlen, hiszen egyre többen vannak. Meg amúgy is, az érem másik oldala az, hogy a foglalkoztatottak egyre több, nyugdíj-előtakarékosságra fordított összeget írhattak le az adójukból kedvezmények formájában.

Kiemelt kép: MTI Fotó: Varga György

Ajánlott videó

Olvasói sztorik