Gazdaság

Megszületett a CEU-megállapodás, a magyar kormányon múlik az egyetem sorsa

„A Müncheni Műszaki Egyetem (TUM) delegációja Wolfgang A. Herrmann elnök vezetésével 2019. május 7-én látogatást tett a budapesti CEU-n. Herrmann elnök és a CEU elnök-rektora, Michael Ignatieff megállapodást írt alá a két egyetem közötti együttműködésről” – áll a CEU közleményében, ami így folytatódik:

„A megállapodás három új, a TUM és a CEU által együtt meghirdetendő nemzetközi professzori pozícióról szól a politikatudomány, a műszaki tudományok és a társadalomtudományok terén,  valamint kitér számos további közös tevékenységekre, mint amilyen például közös szemináriumok, workshopok és nyári egyetemek szervezése, német és amerikai akkreditációjú oklevelet és/vagy diplomát eredményező oktatási programok létrehozása valamint a diákok, az oktatók és a munkavállalók számára meghirdetendő csereprogramok elindítása.

A felek egyetértenek abban, hogy a TUM budapesti együttműködésének támogatására vonatkozó bajorországi ajánlat feltétele az, hogy a CEU amerikai diplomákat kiadó egyetemként szabadon működhessen Magyarországon. Ennek fényében mindkét fél arra kéri Magyarország kormányát, hogy biztosítsa a CEU-nak azokat a jogi garanciákat, amelyek lehetővé teszik, hogy közösen megnyithassák a magyar és bajor tudományos és egyetemi együttműködés ezen új fejezetét”.

A közlemény lényegében arról számol be, hogy

nagyon hasonló megállapodás született a két egyetem között, mint amit Manfred Weber ajánlott Orbán Viktornak, amikor a Fidesz EPP-tagságának felfüggesztése előtt Budapesten járt.

A bajorok tehát teljesítették a részüket, most a magyar kormányon van a sor, hogy lehetővé teszi-e ezen a módon a CEU további működését Budapesten úgy, hogy az egyetem továbbra is kiadhasson amerikai diplomákat is. Orbán Balázs államtitkár egy hónapja arról beszélt, hogy a magyar kormány kész megvizsgálni az egyetem ügyét, ha létrejön a megállapodás a TUM-mal. Korábban viszont szintén az államtitkár tolmácsolta a Miniszterelnökség álláspontját, és akkor még azt mondta, hogy jogi garanciákat nem nyújtanak a CEU-nak.

Kiemelt kép: CEU

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik