Nagyvilág

CEU-ügy: A magyar kormány nem ad jogi garanciákat az egyetemnek

A magyar kormány idáig sem a bajor kormánytól, sem a bajor egyetemtől konkrét megkeresést nem kapott. Az Ön által pártfogolt egyetem pedig ma is Budapesten működik

válaszolta Orbán Balázs államtitkár Ungár Péter LMP-s képviselő írásbeli kérdésére, amely így szólt:„ Milyen jogi garanciákat tud ígérni a magyar kormány
annak érdekében, hogy a CEU továbbra is Budapesten maradhasson?”

Ungár kifejtette a kérdésben, hogy Manfred Weber, a Néppárt listavezetője budapesti látogatásán jelentette be, hogy a müncheni egyetem és a BMW autógyár beszállhatnak a CEU fenntartásába. A Müncheni Műszaki Egyetem (TUM) három professzori állást hozna létre a CEU-n. Ennek az értelme az lenne, hogy ha európaifenntartói is lesznek a CEU-nak, akkor már EU-s intézménynek számít, és így nem vonatkozhat rá a lex CEU.

A bajor bejelentés után Michael Ignatieff, a CEU rektora jogi garanciákat kért, hogy az egyetem továbbra is adhasson ki amerikai és európai diplomát. A müncheni egyetem is ezt tartja az együttműködés előfeltételének.

Orbán Viktor még márciusban azt mondta, hogy a bajor miniszterelnök levelére vár, amíg azt nem kapja meg, addig nem fog semmit lépni a CEU-ügyben a magyar kormány.

Gulyás Gergely miniszter pedig azt nyilatkozta később, hogy ha olyan megoldást találnak, ami jogilag lehetséges, akkor a kormány támogatni tudja a CEU olyan formán Budapesten maradását, hogy továbbra is két diplomát kaphassanak a képzéseket elvégző diákok.

Gulyás államtitkárának válaszából, és a miniszterelnök korábbi szavaiból viszont az derül ki, hogy a bajorokra mutogat a kormány, miközben az egyetem és a bajorok a magyar kormányra várnak. Tehát a CEU-ügyben ismét olyan egymásra mutogatás alakult ki, amivel csak az idő megy, és a bizonytalanság marad. A CEU új bécsi kampusza pedig továbbra is épül.

Kiemelt kép: ATTILA KISBENEDEK / AFP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik