Gazdaság
Housing | Logement 16/04/2018

Kis lakást venne CSOK-kal? Nagyot koppanhat

Korábban a témában:

A „gyere haza fiatal” mézesmadzagra ráakadva települt haza olvasónk legfiatalabb gyermekével. Egy vidéki városban vásárolnának az egy gyerekre járó 600 ezer forint CSOK-támogatással egy 42 négyzetméteres kis lakást. Értékbecslés és elbírálás után tudták meg, hogy a CSOK-ot csak legalább 40 négyzetméteres használt lakáshoz lehet igénybe venni. De akkor mi a gond a 42 négyzetméteres lakással, amibe olvasónk teljesen beleszeretett?

Olvasónk elmondása szerint az, hogy a fürdőszobában és a spejzban (!) nincs fűtőtest. A bank azt mondta neki, amiatt ezt a helyiséget nem számítja bele a figyelembe vehető minimális négyzetméterbe. És mivel így a kis lakás 40 négyzetméter alá került CSOK-szempontból, nem adhatnak támogatást neki.

Minimális lakásméret

A jogszabály valóban előírja, hogy ha CSOK-ot vennénk fel, akkor a lakás hasznos alapterületének el kell érnie egy gyermek esetén a 40 négyzetmétert. (Az előírás új és használt lakásra egyaránt vonatkozik, új lakásnál azonban egylakásos épületeknél magasabb a minimumnégyzetméter-előírás, egy gyermekkel 70 négyzetméter.) Ha több a gyermek, több a minimális négyzetméter is.

A hasznos alapterület fogalmát is tisztázzák: a lakáson belül található helyiségek hasznos alapterületeinek összegét kell venni, a következő helyiségeket beszámítva:

  • előszoba, közlekedő, nappali, hálószoba, étkező, konyha, étkezőkonyha, fürdőszoba, WC, kamra, tároló, gardrób, mosókonyha, kazánhelyiség és egyéb fűthető helyiség, ide nem értve a gépjárműtárolót és a pinceszinti helyiséget.

Ha nincs mindenhol fűtés, tényleg nem járhat a CSOK

A rendelet azt is előírja, hogy a családi otthonteremtési kedvezménnyel támogatott lakásnak egyedi fűtési móddal kell rendelkeznie. A fűthetőséget a Pénzügyminisztérium szakmai állásfoglalása szerint legalább a nappaliban, hálószobá(k)ban, étkezőben és a fürdőszobában kell biztosítani, vagyis ezekben a helyiségekben kell hogy legyen közvetlen hőleadó fűtőberendezés. Méghozzá olyan fűtőberendezés, amely a lakás elválaszthatatlan részét képezi. De ezek szerint a spejzban mégsem elvárás a fűtés.

Mobilberendezés vagy kéménybekötéssel üzemelő fűtőberendezés kéménybekötés nélkül, illetve hálózati csatlakozó aljzatba dugható olajradiátor, hősugárzó sem megfelelő, írta megkeresésünkre az OTP és az MKB.

A fűtőberendezés csak akkor fogadható el, ha állandó jelleggel beszerelt, beépített, épületszerkezethez rögzített, és közvetlen hálózati bekötéssel vagy hálózati aljzatba (konnektorba) csatlakozással rendelkezik – hivatkozott a Bankmonitor is a PM-állásfoglalásra. Ők arra is kitértek, hogy mikor teljesül a fűtési feltétel:

  • Több lakást érintő, központos fűtési rendszerrel (házközponti fűtés/távfűtés/tömbfűtés) rendelkező lakásoknál a fűtési módból következően a teljes lakás fűthetősége teljesül.
  • Ha a fűtési rendszer kizárólag egy lakás (lakás, családi ház, ikerház, sorház, stb.) fűtését szolgálja, akkor a kiépített fűtési rendszertől függetlenül a már említett helyiségekben (nappali, hálószoba/szoba/szobák, étkező, fürdőszoba) közvetlen hőleadó fűtőberendezés kell hogy legyen.

Amennyiben a fürdőszobában nincs ilyen fűtés, úgy az ingatlan nem felel meg a CSOK feltételeinek – szögezte le a Bankmonitor. Vagyis négyzetméter ide, vagy oda, alapból kiesik az ilyen ingatlan a központi támogatás alól. Ezek szerint kiesnek azok a budapesti kis lakások is, amelyekben egyetlen gázkonvektor biztosítja a fűtést. A konvektor ugyanis nem a fürdőszobában szokott lenni.

A Bankmonitor arra is kitért, hogy ha van fűthető szoba, de nem mindegyik szoba fűtött, akkor a hasznos alapterületbe kizárólag a fűtött szobák alapterülete számítható be. Viszont olyan helyiségeknél, amelyeknél több helyiségfunkció (pl. nappali-étkező) egy légtérben valósul meg, a közvetlen hőleadó fűtőberendezés követelményének eleget tesz ha a fűtést a megfelelően méretezett hőleadó, és a közös légtéren belüli légáramlás megoldja.

Kisvállalkozóként igényelne CSOK-ot, és a lakásban van a székhelye? Meg fog lepődni:

Budapest, 2017. június 30.
A Családi Otthonteremtési Kedvezményt (CSOK-ot) hirdető reklám egy Takarészövetkezet üvegén a III. kerület, Bécsi út 181-183-ban.
MTVA/Bizományosi: Róka László 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
A CSOK és a vállalkozás így nem fér össze
Kellemetlen meglepetés érheti a bankban, ha a lakásában van a vállalkozása székhelye.

Kiemelt kép: AFP

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

flag of the european union on broken brick wall and half usa united states of america flag, crisis president and europe for europe business customs duties on products tax export and import concept
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.