Gazdaság

Dúsgazdag erdélyi magyarok: gyűlnek a viharfellegek a kábeltévéguru Teszári Zoltán felett

„Az arc nélküli milliomos” – így becézi a legvagyonosabb romániai üzletemberek névsorát évente összeállító Capital gazdasági lap Teszári Zoltánt, aki  600 millió euró körüli vagyonával biztosan tartja harmadik helyét a listán. A Digiről ismert vezér, a Magyarországon 1998 óta jelen lévő RCS&RDS-főtulajdonos „arctalansága” azonban lassan repedezik. Annak ellenére, hogy sosem ad interjút, 2002-ben nyilatkozott utoljára a sajtónak, akkor is éppen a Capitalnak, amikor az először állította össze a 300-as toplistát. Visszavonultsága, a magánéletének szigorú körbebástyázása miatt, más eurómilliomosokkal ellentétben akkor sem ismerik fel az emberek, ha szembe jön az utcán, vagy a vendéglőben a szomszéd asztalnál vacsorázik.

Csakhogy amióta fia, Zoltán Krisztián versenyszerűen teniszezik és rajthoz áll a korosztályos európai turnékon az U14-es kategóriában, egyre gyakrabban bukkan fel a nézőtéren. A bukaresti Libertatea kiderítette, hogy 2018-ban svájci, ausztriai, magyarországi és svédországi versenyeken az ifjú Teszári tizenöt mérkőzést játszott és ebből ötöt nyert meg. Apja, anyja rendre elkíséri, de ők általában meghúzódnak a tribün szélén, tetején, így fotós legyen a talpán, aki kiszúrja őket.

Magyarországi bevásárlás apasztotta a nyereséget

Teszárinak saját nevén mindössze három százalékos részvénycsomagja van az  RCS&RDS-ben viszont 60 százalékban az övé a Hollandiában bejegyzett Cable Communication System, amely 94,15 százalékot birtokol az RCS&RDS-ben. A magyarországi Invitel bekebelezése 140 millióba euróba került Teszárinak, s emiatt a Digi Communications (ennek a része az RCS&RDS is) 2018-as profitja csak 21,4 millió euró, 65,5 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban.

Úgy tudni, a Teszári család elsősorban Magyarországon él, de Teszári Zoltán fenntart egy irodát a Nagyvárad melletti Félixfürdőn is, ahol állítólag szintén diszkréten, kerülve az embereket szokott futni az erdőben a sportolóknak kijelölt pályán.

A vidéki rezidenciára visszahúzódó Teszári család nyugalmát azonban az elmúlt hónapokban alaposan megbolygatták.

Az egyik legfájóbb, hogy Teszárinak meg kellett válnia az  RCS&RDS-ben a legfőbb bizalmi emberétől, akivel az alapoktól építette fel kommunikációs birodalmát. A törvényszék ugyanis jogerősen négy év letöltendő büntetésre ítélte Ioan Bendei alelnököt és ügyvezető igazgatót, amiért – a korrupcióellenes ügyészség (DNA) által összerakott vádirat szerint –

három millió euróval kente meg Dumitru Dragomirt, a román fociliga egykori vezetőjét, hogy az  RCS&RDS kapja meg az első osztály közvetítési jogait.

Bendei ítélete mellett a cégre 1,23 millió lej (körülbelül 261 ezer euró) büntetést szabtak ki, Dragomir pedig szintén négy évre vonulhat rács mögé.

Ioan Bendei, Teszári Zoltán magyar nemzetiségű romániai üzletember közeli barátja, az RCS &RDS távközlési vállalat egyik vezetője érkezik a romániai hírközlést szabályozó szervezet, az ANCOM bukaresti székházába 2012. szeptember 10-én. Fotó: Silviu Matei/Mediafax/MTI

Így aztán érthető, hogy Bendei idén február 5-én benyújtotta lemondását. Másnap Sergei Bulgac az RCS&RDS vezérigazgatója közleményben értesítette a részvényeseket, hogy Bendei helyét az igazgatótanácsban ideiglenesen Dan Ionita, a cég pénzügyi igazgatója veszi át. A kiszivárgott információk szerint Bulgac ellenlábasa volt a cégben Teszári bizalmasának, így vélhetően széles mosollyal diktálta le a közleményben, hogy ezúton is köszönik a távozó alelnök hozzájárulását az RCS&RDS fejlesztéséhez.

Hírbe hozták az orosz kémbankkal

Szintén most tavasszal, újabb sötét fellegek gyülekeztek a kábeltévéguru feje fölött. Március legvégén közleményben utasították vissza Florin Cîţu liberális párti (PNL) szenátor vádját, miszerint a moszkvai Nemzetközi Beruházási Bank jelentős részvénycsomagot akar vásárolni az RCS&RDS-ben, s ezzel behoznák az oroszokat a cégbe. Romániában a PSD-ALDE kormány 2018-ban 4 millió euró állami pénzt pumpált a volt KGST-bankba, amelyet Magyarországon csak orosz kémbankként emlegetnek. Az ellenzéki liberálisok (PNL) szerint uniós tagállamnak, mint Románia, ki kellene szállnia a bankból, amelynek egyetlen érdeke, hogy manipulálja részvényes tagállamokat.

A hétköznapi csatározások mellett azonban a jelek szerint Teszári Zoltán most komoly stratégiai döntés előtt áll, legalábbis ami a Digi24 hírtelevíziót illeti. Dan Tăpălagă ismert román újságíró az rtvnews.ro portálon a napokban közölt elemzésében érvekkel támasztja alá, miért tolja be szép lassan a kormányzó szocdem-liberális-demokrata koalíció (PSD-ALDE) ölébe Teszári az eddig függetlennek és a hatalom kemény bírálójaként közismert hírcsatornát. Tény, hogy az elmúlt időszakban a Digi24 bezárt vidéki stúdiókat, a bukaresti központból több hírszerkesztő távozott, és olyan oknyomozó műsorok szűntek meg, mint például „A szétlopott Románia”. Tăpălagă úgy véli,

Teszári beáldozza a piacvezető Digi24-et a gazdasági érdekeiért: az  energiapiacon is érdekelt RCS&RDS várhatóan kiskapukkal megússza a kormány által kivetett különadót és más, már belengetett büntetéseket, cserébe megpuhítja a hírcsatorna hangnemét.

Ráadásul az  RCS&RDS érdekelt az ősztől rajtoló 5G licensz-tenderen, ahol a PSD-ALDE támogatása nélkül labdába sem rúghatnak.


Az RCS & RDS távközlési vállalat üzlete a romániai Nagyváradon 2014. február 18-án. Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

Feljövőben Pálfi Miklós, az ásványvízkirály

A leggazdagabb erdélyi magyarok közül tíz fért fel a toplistára, vagyonosodásuk boncolgatásakor eddig jobbára csak Teszári Zoltánnal és Verestóy Attila RMDSZ-es szenátorral foglalkozott a média. Verestóy 2018 januárjában bekövetkezett halálával alaposan megcsappant a magyar dúsgazdagok körüli csócsálható botrányok száma, hisz az 51. helyezett Mudura családban is nyugalom honol. Id. Mudura Sándor halálát követően az üzletet fia, ifj. Mudura Sándor vette át, s a Capital becsülte 95-100 millió eurós vagyon ingatlanbefektetésekkel gyarapszik. Úgy tűnik, hogy az apa által Bihar megyében kemény RMDSZ-es hátszéllel kiépített politikai kapcsolatrendszer életképes, jelenleg éppen egy régi nagyváradi vállalat helyére terveznek körülbelül 60 millió eurós befektetéssel lakóházakat, irodaépületeket.

A Mudura család helyére a legveszélyesebb a 60. pozíciót elfoglaló „ásványvízkirály” Pálfi Miklós a 70-72 millió eurós vagyonával. Pálfi román üzlettársával, Octavian Creţuval a Romaqua cégcsoportot vezeti, amelyik a borszéki ásványvíz kitermelője-forgalmazója, de óriási érdekeltségeket szereztek az üdítőgyártásban és a söriparban. Persze politikai kapcsolataikkal  sikeresen húznak be állami pénzeket a fejlesztéseikbe, idén például 30-40 millió euróra számítanak gyáregységeik bővítésére, korszerűsítésére, elvégre a Romaqua tiszta román cég, amelyik verekszik a piaci szeletekért a Coca-Colával, a Pepsivel vagy a Heinekennel.

Pálfi után pedig hatalmas űr következik, a következő gazdag erdélyi magyarok már a mezőny alsóházában tanyáznak. Persze, minden esztendőben felmerül a kérdés, hogy a felsorolt háromszáz vállalkozó valójában mekkora pénzeszsákon ül, hisz lehet, egyesek vagyonát túl-, másokét pedig alulbecsülik. A Capital kizárólag piaci információk alapján saccol, de a kulcslyukon ők sem látnak be.

Kiemelt kép:MTVA/Bizományosi: Róka László

Ajánlott videó

Olvasói sztorik