Gazdaság

A fiatalok 90 százalékának túl nagy falat a saját lakás megszerzése

A mai nyugdíjasok szerint folytonos tanulással, önképzéssel érhető el az időskori anyagi biztonság, míg a fiatalabbak inkább a minél nagyobb összegű megtakarításban látják a szép nyugdíjas évek zálogát. De minden generáció a legfontosabb lépések közé sorolja, hogy már pályakezdőként el kell kezdeni a nyugdíjas évekről való gondoskodást – derül ki egy több generáció visszajelzésén alapuló kutatásból.

Régen minden más volt – hallhatjuk gyakran az idősebbektől, vagy éppen gyermekeinktől. A Groupama Biztosító legfrissebb kutatásából kiderült, hogy pontosan mi minden volt más. A 18 év felettiek véleményét kutató országos felmérésben azt is elárulták a különböző korosztályok képviselői, hogy milyen lépéseket javasolnak a szép nyugdíjas évek elérése érdekében. Érdekes, hogy a kutatásban részt vevő legidősebb és a legfiatalabb korosztályok – bár javaslataik között vannak hasonló elemek – másra helyezik a hangsúlyt:

míg az idősek elsősorban a tanulást, a fiatalok a konkrét pénzügyi öngondoskodást, a minél nagyobb összegű megtakarítást tartják célravezetőnek.

Örömmel tapasztaltuk, hogy mind a fiatalabbak, mind az idősebbek a legfontosabb feladatok közé sorolják, hogy már pályakezdőként elkezdje mindenki a nyugdíjas évekről való gondoskodást. Ez alátámasztja tapasztalatainkat: mi is úgy látjuk, hogy a mai fiataloknak érdemes minél korábban, akár már az első fizetésükből félretenni annak érdekében, hogy ne legyenek anyagi nehézségeik nyugdíjas éveikben

– kommentálta a kutatás eredményét Kádár Péter, a Groupama Biztosító termékmenedzsment igazgatója.

Ma a saját lakás megszerzése és a magas nyugdíj elérése jelentik a legnagyobb kihívást

A legtöbb nehézséget a jelen fiataljai számára egyértelműen az önálló lakáshoz jutás, valamint az időskori anyagi biztonság megteremtése jelenti. E célok elérése ma a 40 év alatti korosztály 90 százaléka számára nehezen megoldható.

A mai 40 évesek vagy idősebbek háromnegyede úgy emlékszik, hogy számukra pár évtizede az utazás jelentette a legnagyobb nehézséget. Komoly problémának számított a nyugdíjas korra való takarékoskodás is, de korántsem tűnt olyan elérhetetlennek az akkori fiataloknak, mint manapság – derül ki a Groupama kutatás eredményéből.

Érdekes, hogyha a magánélettel kapcsolatos célokat vizsgáljuk – bár ezek elérése régebben és ma is kisebb nehézségekbe ütközött, mint lakáshoz jutni vagy jó nyugdíjat szerezni – egyes területeken nagyon nagy különbség mutatkozik a két generáció között. A mai fiatalok 65 százaléka nyilatkozott például úgy, hogy nehéz stabil párkapcsolatot kialakítani, az idősebbeknek viszont csupán 27 százaléka emlékezik arra, hogy akkori fiatalként ez problémát okozott volna. Még nagyobb a különbség a két generáció között a gyerekvállalás megítélésében: ma a fiatalok 71 százaléka állítja, hogy ez nehézségekbe ütközik, szemben az idősebbekkel, akiknek harmada sem állította ezt saját fiatalkoráról.

Az online kérdőíves felmérést a Groupama Biztosító megbízásából az NRC Marketingkutató és Tanácsadó Kft. végezte 2019 márciusában. A 18 év feletti korosztály 1000 fős mintáján készített kutatás reprezentatív a magyar lakosságra nem, korcsoport, végzettség, lakóhelytípus és régió alapján. 

Kiemelt kép: MTVA/MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik