Gazdaság

Bukta lehet a CSOK, ha szerkezetkész lakást vásárolna

Emelt szerkezetkész állapotban vásárolna új lakást olvasónk, amihez a gyerekekre járó 10 millió forintos CSOK-ot is fel szeretnék venni. A végső munkálatokat szakemberekkel végeztetnék el (hideg-, meleg burkolás, stb.) A terv az, hogy

  • most megveszik a lakást a beruházótól, az adásvételi szerződésben részletezik, mit takar a szerkezetkész állapot, majd
  • valamikor augusztusban elkészül a kivitelező, és átadja nekik a szerkezetkész lakást, aztán
  • saját szakemberekkel befejeztetik az ingatlant (=lakható állapotba hozatják), végül
  • megkérik/kapják a használatba vételi engedélyt és beköltöznek.

Két bankban adták eddig elő tervüket, a K&H-nál és az Ersténél, de mindkét helyről elutasították kérelmüket azzal, hogy nem jogosultak a családtámogatásra, mert nem beköltözhető lakást vásárolnak, az adásvételi szerződésben szerkezetkész állapot szerepel. Márpedig CSOK nélkül nem jött ki a matek, vagyis nincs meg a lakás ára.

Nyomoztunk kicsit, és úgy tűnik, az újonnan vásárolt szerkezetkész lakásoknál nem mindegy, melyik bankhoz kopogtatunk be CSOK-igénnyel. Olvasónk ügye pedig nem reménytelen.

Ahol szerkezetkész lakás vásárlására nem jár CSOK

A lapunknak válaszoló valamennyi bank a CSOK-rendelet vonatkozó pontjait idézte, mégis eltérően ítélték meg a kérdést.

A CIB megfogalmazása szerint a szerkezetkész állapotú ingatlan vásárlása nem minősül lakásvásárlásnak, mivel még a használatbavételi engedély előtt megszerzik a tulajdonjogot, tehát nem egy lakást vesznek meg. Viszont építésre szerkezetkész lakás esetén is lehet CSOK-ot felvenni, de azt csak a hátralévő bekerülési költségre – tették hozzá.

A K&H ugyancsak kijelentette, hogy szerkezetkész ingatlan vásárlására nem adható CSOK. Majd hozzátette, vagy használatba vételi engedéllyel rendelkező lakást vásárol valaki, és ahhoz igényel CSOK-ot, vagy megveszi a szerkezetkészet és a befejező munkálatokhoz igényel CSOK-ot. Kicsit másképp fogalmazva, de tulajdonképpen ugyanazt mondták tehát.

Az olvasónkat elutasító másik bankot, az Erstét is kérdeztük, de ők nem válaszoltak.

Fotó: iStockphoto

Ha van használatbavételi engedély, és ha nincs

A jogszabály szerint új lakás abban az esetben finanszírozható CSOK-kal, ha már rendelkezik használatbavételi engedéllyel, vagy ha az igényléskor még nem rendelkezik, akkor a támogatás kifizetésének feltétele a használatbavételi engedély bemutatása, írta a Raiffeisen.

Erre hivatkozva, és az MKB-val egyetértve írták, hogy az igénylés befogadható, de a kifizetés csak a használatbavételi engedély megléte után lehetséges. Vagyis az nem megy, hogy most CSOK-ból kifizetik a használatbavételi engedély nélküli lakást, és majd egyszer valamikor bemutatják az engedélyt. Az viszont igen, hogy az engedély bemutatása után egy összegben folyósítják nekik a CSOK-ot.

Az MKB a rendeletnek azt a részét is megemlítette, amely szerint feltétel még, hogy gazdálkodó szervezet értékesítse a lakást, első ízben, magánszemély részére. Kiderült, hogy ez egy nagyon is fontos részletkérdés.

Attól függ a szerkezetkész CSOK, kitől veszik a lakást

Kiderült, hogy részben mindegyik banknak igaza van. A Bankmonitor öntött végül tiszta vizet a pohárba. Álláspontjuk szerint:

  • ha magánszemélytől vásároljuk meg a szerkezetkész, de még használatba vételi engedéllyel nem rendelkező ingatlant, akkor CSOK-ot csak az ingatlan befejezésére lehet felvenni.
  • Ha viszont az új lakást cég adja el nekünk, vagyis az ingatlannak még nem volt természetes személy tulajdonosa, akkor igényelhető a CSOK a lakásvásárlásra. A folyósítás azonban csak a lakás elkészülte, illetve a használatba vételi engedély bemutatása után lehetséges, egy összegben.

Olvasónknak tehát hiába mondtak nemet két pénzintézetnél is, ügye nem reménytelen. Hiszen vállalkozótól veszik a lakást, ők lennének az első magánszemély tulajdonosok. És mint megtudtuk, vannak olyan szerencsés helyzetben is, hogy ha nagyon muszáj, átmenetileg meg tudnák oldani a teljes összeg kifizetését a 10 millió forintos CSOK nélkül is. Vagyis megfelel nekik, hogy csak akkor folyósítsák a CSOK-ot, ha már megvan a használatba vételi engedély.

Már csak az igénylésüket befogadó bankot kell megtalálniuk.

Ha kisvállalkozóként igényelne CSOK-ot, akkor is érheti meglepetés:

A CSOK és a vállalkozás így nem fér össze
Kellemetlen meglepetés érheti a bankban, ha a lakásában van a vállalkozása székhelye.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik