Gazdaság
Building in construction with scafolds for security

Bukta lehet a CSOK, ha szerkezetkész lakást vásárolna

Korábban a témában:

Emelt szerkezetkész állapotban vásárolna új lakást olvasónk, amihez a gyerekekre járó 10 millió forintos CSOK-ot is fel szeretnék venni. A végső munkálatokat szakemberekkel végeztetnék el (hideg-, meleg burkolás, stb.) A terv az, hogy

  • most megveszik a lakást a beruházótól, az adásvételi szerződésben részletezik, mit takar a szerkezetkész állapot, majd
  • valamikor augusztusban elkészül a kivitelező, és átadja nekik a szerkezetkész lakást, aztán
  • saját szakemberekkel befejeztetik az ingatlant (=lakható állapotba hozatják), végül
  • megkérik/kapják a használatba vételi engedélyt és beköltöznek.

Két bankban adták eddig elő tervüket, a K&H-nál és az Ersténél, de mindkét helyről elutasították kérelmüket azzal, hogy nem jogosultak a családtámogatásra, mert nem beköltözhető lakást vásárolnak, az adásvételi szerződésben szerkezetkész állapot szerepel. Márpedig CSOK nélkül nem jött ki a matek, vagyis nincs meg a lakás ára.

Nyomoztunk kicsit, és úgy tűnik, az újonnan vásárolt szerkezetkész lakásoknál nem mindegy, melyik bankhoz kopogtatunk be CSOK-igénnyel. Olvasónk ügye pedig nem reménytelen.

Ahol szerkezetkész lakás vásárlására nem jár CSOK

A lapunknak válaszoló valamennyi bank a CSOK-rendelet vonatkozó pontjait idézte, mégis eltérően ítélték meg a kérdést.

A CIB megfogalmazása szerint a szerkezetkész állapotú ingatlan vásárlása nem minősül lakásvásárlásnak, mivel még a használatbavételi engedély előtt megszerzik a tulajdonjogot, tehát nem egy lakást vesznek meg. Viszont építésre szerkezetkész lakás esetén is lehet CSOK-ot felvenni, de azt csak a hátralévő bekerülési költségre – tették hozzá.

A K&H ugyancsak kijelentette, hogy szerkezetkész ingatlan vásárlására nem adható CSOK. Majd hozzátette, vagy használatba vételi engedéllyel rendelkező lakást vásárol valaki, és ahhoz igényel CSOK-ot, vagy megveszi a szerkezetkészet és a befejező munkálatokhoz igényel CSOK-ot. Kicsit másképp fogalmazva, de tulajdonképpen ugyanazt mondták tehát.

Az olvasónkat elutasító másik bankot, az Erstét is kérdeztük, de ők nem válaszoltak.

Interior of apartment  during construction, remodeling, renovation, extension, restoration and reconstruction - ladder and construction materials in the room.
Fotó: iStockphoto

Ha van használatbavételi engedély, és ha nincs

A jogszabály szerint új lakás abban az esetben finanszírozható CSOK-kal, ha már rendelkezik használatbavételi engedéllyel, vagy ha az igényléskor még nem rendelkezik, akkor a támogatás kifizetésének feltétele a használatbavételi engedély bemutatása, írta a Raiffeisen.

Erre hivatkozva, és az MKB-val egyetértve írták, hogy az igénylés befogadható, de a kifizetés csak a használatbavételi engedély megléte után lehetséges. Vagyis az nem megy, hogy most CSOK-ból kifizetik a használatbavételi engedély nélküli lakást, és majd egyszer valamikor bemutatják az engedélyt. Az viszont igen, hogy az engedély bemutatása után egy összegben folyósítják nekik a CSOK-ot.

Az MKB a rendeletnek azt a részét is megemlítette, amely szerint feltétel még, hogy gazdálkodó szervezet értékesítse a lakást, első ízben, magánszemély részére. Kiderült, hogy ez egy nagyon is fontos részletkérdés.

Attól függ a szerkezetkész CSOK, kitől veszik a lakást

Kiderült, hogy részben mindegyik banknak igaza van. A Bankmonitor öntött végül tiszta vizet a pohárba. Álláspontjuk szerint:

  • ha magánszemélytől vásároljuk meg a szerkezetkész, de még használatba vételi engedéllyel nem rendelkező ingatlant, akkor CSOK-ot csak az ingatlan befejezésére lehet felvenni.
  • Ha viszont az új lakást cég adja el nekünk, vagyis az ingatlannak még nem volt természetes személy tulajdonosa, akkor igényelhető a CSOK a lakásvásárlásra. A folyósítás azonban csak a lakás elkészülte, illetve a használatba vételi engedély bemutatása után lehetséges, egy összegben.

Olvasónknak tehát hiába mondtak nemet két pénzintézetnél is, ügye nem reménytelen. Hiszen vállalkozótól veszik a lakást, ők lennének az első magánszemély tulajdonosok. És mint megtudtuk, vannak olyan szerencsés helyzetben is, hogy ha nagyon muszáj, átmenetileg meg tudnák oldani a teljes összeg kifizetését a 10 millió forintos CSOK nélkül is. Vagyis megfelel nekik, hogy csak akkor folyósítsák a CSOK-ot, ha már megvan a használatba vételi engedély.

Már csak az igénylésüket befogadó bankot kell megtalálniuk.

Ha kisvállalkozóként igényelne CSOK-ot, akkor is érheti meglepetés:

Budapest, 2017. június 30.
A Családi Otthonteremtési Kedvezményt (CSOK-ot) hirdető reklám egy Takarészövetkezet üvegén a III. kerület, Bécsi út 181-183-ban.
MTVA/Bizományosi: Róka László 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
A CSOK és a vállalkozás így nem fér össze
Kellemetlen meglepetés érheti a bankban, ha a lakásában van a vállalkozása székhelye.

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

South-African writer John M.Coetzee, Nobel Price for literature, poses for photographers in Rome, 22 June 2004 during a literature festival. AFP PHOTO/ Tiziana FABI (Photo by TIZIANA FABI / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.