Gazdaság

Országos sztrájk jöhet a Metrónál

Kétórás figyelmeztető sztrájkot tartottak a munkavállalók pénteken 8 és 10 óra között a MetroKereskedelmi Kft. kelet-pesti áruházában. A beosztott dolgozók 90 százaléka beszüntette a munkát – közölte az MTI-vel a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) elnöke, Kassai Zoltán.

A szakszervezet tájékoztatása szerint a munkavállalók elutasítják a munkáltató ajánlatát a bérezési rendszer átalakítására. A dolgozók a többi között azt követelik, hogy minden munkakörben emeljék meg bruttó 210 ezer forintra teljes munkaidőben az alapbért, ezt az összeget vegyék figyelembe a tizenharmadik és a tizennegyedik havi béreknél is. A követelések között szerepel az is, hogy az alapbéremelést vezessék át a bértáblán, továbbá a cég ismerje el a fizetésekben a dolgozók munkában eltöltött éveit.

Most a munkaadó újabb ajánlatát várják. Ennek hiányában további lépéseket tart szükségesnek a szakszervezet.

A dolgozók folytatnák a sztrájkot

Karsai Zoltán lapunknak azt mondta, hogy a mai napon jelezni akarták, a munkavállalók komolyan gondolták a bérkövetelésüket. A Metro vezetősége tudomásuk szerint a héten külföldön tartózkodik, már csak ezért sem vártak érdemi eredményt a mai sztrájktól. A figyelmeztető sztrájknak nem is ez a funkciója.

A dolgozók egyébként már holnap folytatnák a sztrájkot. De még kicsit várnak. Ha a cég nem ad újabb ajánlatot pár napon belül, akkor jöhet az újabb sztrájk. A dolgozók már azt is megtervezték, melyik nap fájna a legjobban a sztrájk a kereskedelmi cégnek. De ez egyelőre titok.

A részvétel alapján sikeres akció volt a mai. Remélem, a cégvezetés megérti, hogy a dolgozók elszántak, kitartanak a követeléseik mellett.

Mint kiderült, az országban lévő többi áruház is szívesen csatlakozna a sztrájkhoz. Karsai Zoltán szerint ha nem lesz új, érdemi ajánlat a Metrótól, akkor országos sztrájk jöhet.

Kiemelt képünkön a Metro ferencvárosi áruháza. MTVA/Bizományosi: Róka László

Ajánlott videó

Olvasói sztorik