Gazdaság

Több tízezer tonna magyar almát még aprópénzért sem tudnak eladni

Apáti Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke a Világgazdaságnak magyarázta el, mekkora a baj a magyar almapiacon, hasonlóan az európai helyzethez.

Apáti szerint a szokásosnál több alma van a hűtőtárolókban, ebből adataik szerint néhány tízezer tonnának nem látszik a piaca. Néhány napja Rácz Imre, az agrárkamara Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei elnöke százezer tonna eladatlan almáról beszélt. Nehezíti a helyzetet, hogy az egész európai piac telített almával, így a megszokott belföldi értékesítési csatornákon kívül más levezetési lehetőség nincs – mondta Apáti Ferenc a lapnak.

Azok a termelők, akik nem rendelkeznek áruházlánci beszállítási lehetőséggel, a közvetítő kereskedelem irányába próbálják eladni az almát, de csak meglehetősen alacsony, kilogrammonként nettó 40-60 forintos áron tudják értékesíteni. Súlyosbító tényező, hogy az átlagosnál nagyobbak a tárolási veszteségek. Az ősszel betárolt étkezési alma 10-30 százalék veszteséggel tárolható ki, olyan mértékű a romlás, a héj- és a húsbarnulás.

Kiemelt kép: MTI/Soós Lajos

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik