Gazdaság

Olasz szőlőt vont ki a forgalomból a Nébih

Hipermarketek zöldség- és gyümölcskínálatát ellenőrizte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

25 hazai hipermarket zöldség- és gyümölcskínálatát vette górcső alá a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Az ellenőrzések során a szakemberek kiemelt figyelmet fordítottak az alma- és burgonyatermékekre. Összesen 221 hazai eredetű, valamint 78 Európai Unióból és 3 harmadik országból származó tételt vizsgáltak meg. A mintegy 300 vizsgált tételből összesen 15-tel szemben (kilenc hazai, öt EU-s és egy harmadik országból származó) merült fel kifogás, ami főként az ömlesztve kínált árucikkek gondatlan kezeléséből, illetve a hiányos jelölésekből adódott. A kiszabott bírság csaknem 390 ezer forin volt.

Több esetben sérült vagy nyomódott volt a hipermarketekben eladásra kínált alma, ami a gondatlan rakodásból és helytelen tárolásból – így például a magasabb polcokról lepergő gyümölcsök összeütődéséből – adódott. Ezek, a helytelen árukezelésből származó sérülések a gyümölcsben romló hibát okozhatnak, majd fogyaszthatatlanná teszik azt.

A burgonyánál a legszembetűnőbb hiba az volt, hogy az ömlesztve kínált, eltérő tételeket egymás mellett elhelyezése miatt több esetben a fajták, sőt a főzési típusok összekeveredtek. A Nébih szakemberei szintén többször tapasztalták az azonos főzési típusba tartozó, de eltérő fajták keveredését, ám arra is volt példa, hogy az előző napokból megmaradt készletre töltöttek rá teljesen másfajta burgonyát az áruház dolgozói.

Tipikus hibának említik, hogy a termékek megnevezésével csak a burgonya héjának színére utalnak (sárga vagy piros) az áruházak. Ehelyett előnyösebbnek tartanák, ha a főzési típus szerinti besorolást (salátának, főzésre vagy sütésre alkalmas burgonya). Egyéb jelölési hiányosságokhoz vezet, hogy a főzési típus és a fajtanév megnevezése rendszerint lemarad a polccímkékről, a rekeszeken lévő címkék pedig sokszor alig látható helyen vannak.

  • Erős szennyeződést egy Olaszországból behozott Red Globe csemegeszőlő tétel esetében tapasztaltak az ellenőrök. A bogyókat beborító, fehér színű anyagot dörzsöléssel sem lehetett eltávolítani, ezért a szakemberek elrendelték a gyümölcs azonnali kivonását a forgalomból. A forgalmazóval szemben eljárás indult.

Kiemelt kép: Nébih

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik