Gazdaság

4 milliárdért készül korhű Erdély-tájegység a szentendrei Skanzenben

skanzen tájház (skanzen, szentendre, )
skanzen tájház (skanzen, szentendre, )

Nettó négymilliárd forint értékre kötött keretmegállapodást a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum az úgynevezett korhű Erdély-tájegység létrehozására kiírt közbeszerzési pályázaton nyertes EB Hungary Invest Ingatlanfejlesztő és Épitőipari Kft.-vel. A keretmegállapodás 2021 június végéig szól, vagy a keret kimerüléséig.

A közbeszerzési kiírás szerint a feladat az Erdély-tájegység megépítése a szükséges, eredeti anyagok felhasználásával, kapcsolódó külső
terület kialakításával, tervezés nélkül, vállalkozási keretmegállapodás keretében. 130 db épületből álló népi műemléképület-együttest és 5 db építményt is tartalmazó mozgó víz projektet (=patak), belső utakat (aszfalt 1400 m makadám 1750 m), kerítést (2160 m) és a tájegység közműkiépítését (víz, gáz, 950 fm csatorna, 1200 fm villany 2400 fm+ vezetékkiváltás) kell létrehozni.

Az EB Hungaryt 2004-ben alapították, az Opten adatai szerint 60 főt foglalkoztatnak. Árbevétele egyre nő, 2016-ban nettó 3,5 milliárd forintot értek el, 2017-ben már 6,7 milliárd forintnál tartottak. Adózott eredményük ugyanebben az időszakban 144 millió forintról 275 millió forintra emelkedett.

Az EB Hungary nyerte például a füzérradványi Károlyi-kastély felújítására kiírt pályázatot, 1,5 milliárd forintért renoválják a műemléket. Az EBH Invest állami megbízásai is 2010 után szaporodtak meg, igaz, nem mindenhol engedik nyerni a céget. A Gödöllői Premontrei Perjelséghez tartozó zsámbéki Zichy-kastély felújítására tett 1,28 milliárd forintos ajánlatukkal alulmaradtak – nemes küzdelemben Mészáros Lőrinc gyermekeivel és Tiborcz Istvánnal szemben, írta a Magyar Hang.

Kiemelt kép: MTI / Cseke Csilla

Ajánlott videó

Olvasói sztorik