Gazdaság

Százezreket fizethetett az Audinak, aki felmondott

Tömegesen alkalmazta a győri Audi, hogy a termékingadozások miatt felhalmozódó mínusz munkaórákra eső bért visszaszedte a távozó munkatársakról, írja a napi.hu a társaság egyik, 2017-ben felmondott dolgozójára hivatkozva, aki már vissza is fizette a követelést.

A lap által megszólaltatott, neve elhallgatását kérő korábbi audis dolgozó úgy tudja, hogy amikor ő két éve felmondott a cégnél, pénzt követeltek vissza az összes olyan felmondott kollégától, akit a termelésben határozatlan idejű szerződés keretében foglalkoztattak és akinek az időszámlája negatív egyenleget mutatott.

Szerinte 300-500 ezer forint körüli összegek forogtak kockán, így az eljárás alkalmas volt arra, hogy számos dolgozót eltántorítson a cégtől való kilépéstől.

Mint mondta, az Audi azért akarta visszatartani az embereket a felmondástól, mert a cégnél tudták, hogy 2018 második felétől érkezik az újgenerációs modell, a Q3-as, és felszaporodik majd a munka.

Sok olyan dolgozó volt, aki emiatt nem is számolt le, hiszen sokan nem rendelkeztek elegendő megtakarítással: egyeseknek például 4-500 mínuszórájuk volt, amelyek az átlagos, körülbelül ezer forintos órabérben számolva 4-500 ezer forintnyi visszafizetést jelentettek volna felmondáskor, olvasható a cikkben.

A Győri Törvényszék egyébként nemrég másodfokú ítéletében kimondta, hogy a munkáltató nem volt jogosult visszakövetelni ezt az összeget az érintett dolgozótól. Az Audi a lap megkeresésére akkor nem kívánta kommentálni a munkaügyi vitát, de honlapjukon nem sokkal később bejelentették, hogy a vállalat két időszámlával kapcsolatos pert is megnyert másodfokon, de hogy milyen körülmények között, arra nem tértek ki.

Tényleg nem kereshet annyit a magyar Audi-dolgozó, mint a cseh kollégája?
Maradjunk olcsók, hogy dőljön a tőke vagy meg kell értetni a multikkal, hogy a profitjukból többet kell átengedniük a dolgozóknak?

Kiemelt kép: MTI/Krizsán Csaba

Ajánlott videó

Olvasói sztorik