Gazdaság

Az USA törvényhozásának első hindu tagja is indul elnökjelöltnek

Tulsi Gabbard hawaii demokrata párti képviselőnő pénteken a CNN amerikai hírtelevízióban bejelentette: harcba száll a 2020-as elnökválasztásokon a Demokrata Párt elnökjelöltségéért. A formális bejelentésre a napokban sor kerül.

Gabbard, aki katonaként megjárta az iraki háborút, a washingtoni képviselőház külügyi bizottságának tagja. Ő az első amerikai szamoai, és az első hindu tagja az amerikai törvényhozásnak.

Az interjúban a politikusnő nem fejtette ki, hogy miért szeretne elnökjelölt lenni, milyen konkrét célkitűzései vannak, csupán annyit jegyzett meg:

az amerikai népnek sokféle, számomra aggasztó kihívással kell szembenéznie és segíteni akarok a megoldásukban.

Legfontosabbnak az egészségbiztosítást, a büntető igazságszolgáltatás reformját és a klímaváltozást említette.

Kampánymenedzserének Rania Batrice-t kérte fel, aki a 2016-os elnökválasztási kampányban a demokraták elnökjelöltségéért küzdő Bernie Sanders vermonti szenátor helyettes kampányfőnöke volt. A 2016-os választásokon Gabbard Sanderst támogatta Hillary Clinton ellenében.

A hawaii demokrata párti politikus az utóbbi hetekben nem hivatalos kampánykörutat tett Iowa és New Hampshire államokban, és a Politico című lap értesülései szerint már keresi a beszédíróját is. Önéletrajzi könyvét májusban jelenteti meg.

A Demokrata Pártból korábban Elizabeth Warren és Kamala Harris jelentette be indulását. A megfigyelők szerint a következő Julián Castro lehet, aki a demokrata Barack Obama kormányzatának építkezési és városfejlesztési minisztere volt.

(MTI)

Kiemelt kép: Europress/RON SACHS/Consolidated News Photos/dpa Picture-Alliance

Ajánlott videó

Olvasói sztorik