Gazdaság

A fiatalok többségének nincs pénze elköltözni szüleitől

Csak negyedük marad azért a családi fészekben, mert így kényelmesebb.

Tízből hat fiatal azért nem költözik el a szüleitől, mert nincs elég pénze a különéléshez – idézi a Napi.hu a K&H ifjúsági indexének megállapítását.

Mindezzel együtt jelentősen nőtt az elmúlt egy évben a saját lakásban élő fiatalok aránya: a harmadik negyedévben a 19-29 éves korosztály 21 százalékának volt saját otthona, szemben az egy évvel korábbi 16 százalékkal. Ám a fiatalok 44 százaléka még mindig a szülők vagy rokonok tulajdonában lévő lakásban él.

A szüleikkel élő fiatalok 53 százalékának fogalma sincs, mikor költözik el, de átlagosan 28 éves korban tervezik az önállósodást. A 19-29 évesek negyede marad azért a szülőknél, mert szerintük így sokkal kényelmesebb élni, és 17 százalék érzi úgy, hogy még nem áll készen az önálló életre. A fiatalok 12 százaléka azért nem megy el a szülőktől, mert gondoznia, ápolnia kell őket, és 8 százalék egyáltalán nem tervez elköltözni.

Akik már külön élnek a szüleiktől, azoknak fele párkapcsolattal, önálló háztartás létrehozásával magyarázta a távozást, csak 12 százalék mondta, hogy azért költözött el, mert problémás volt az együttélés. A fiatalok 27 százaléka bérelt lakásban él, és 11 százalék venne lakást a következő három évben. A lakásvásárlást tervezők 79 százaléka hitelt venne fel. (Illusztráció: Jean-Philippe WALLET / Photononstop)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik