Belföld

A lakhatás miatt adósodnak el a magyarok

A lakáspolitika fő eszköze a lakáshitelezés támogatása, de ez csak a jól keresők számára jelent hathatós segítséget, a szegényeket csapdába kergetheti.

A magyar háztartások eladósodottsága jelentős részben a lakhatási költségekhez kapcsolódik – idézi az Index a Habitat for Humanity legújabb lakhatási jelentését. Ennek fő oka, hogy az emberek a legtöbb esetben csak hitelből tudnak saját tulajdonú ingatlanhoz jutni.

A lakáshitel a stabilan és jól keresők számára hatásos segítség, a szegényebbek számára viszont csapdává válhat. Ezenkívül a lakhatási költségek nagy része rezsire megy el, ami sokaknak jelent problémát. A Habitat szerint az eladósodás két fő forrása, a lakáshitelek és a lakásfenntartási költségek gyakran együtt jelentkeznek.

A tanulmány arra is felhívja a figyelmet, hogy a magyar lakáspolitika fő eszköze 2001 óta a lakáshitelezés támogatása, vagyis a kormány a bankokra és a háztartásokra hárítja a lakhatás megoldását. Ez viszont nem nyújt megoldást a nem hitelképes háztartásoknak, és a rosszabb anyagi helyzetű háztartásokat kiszolgáltatott helyzetbe hozza.

A kutatás felidézte, hogy a magyar háztartások 32,2 százalékának van hitele, és a jelzáloghitelek 80 százalékát költötték lakásvásárlásra vagy felújításra. A hitelek és az eladósodottság nem egyenlően oszlik el: a legszegényebb ötöd birtokolta 2014-ben az összes háztartási hitelállomány 34 százalékát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik