Pénzügy

A magyarok tartanak tőle, hogy gyerekeik élete nehezebb lesz, mint az övék

Az Európai Unió országainak jövőképét vizsgáló 2018-as Eurobarometerből kiderül, hogy a magyarok 42 százaléka arra számít, a mostani gyerekek élete nehezebb lesz felnőttként, mint amilyet ők maguk élnek. Ha tartanak is ettől itthon a szülők, a félelmeket egyelőre nem igyekeznek felkészüléssel orvosolni – legalábbis erre mutat rá az OTP Öngondoskodási Indexe. A felmérés szerint ugyanis egyre kevésbé jellemző a gyermekek jövőjének anyagi biztosítását célzó tudatos pénzügyi tervezés. A gyermekek, unokák tanulmányainak támogatását, rendszeres vagy alkalmi anyagi segítését a gyermekesek mintegy kétharmada nem sorolta a következő néhány év megtakarítási céljai közé.

Pedig amikor bővül a család, a gyermek jövőjének anyagi biztosítását nem érdemes halogatni. Tudatos tervezéssel a gyermek kicsi korától, akár kisebb összegekkel is elkezdhetjük a gondoskodást, legyen szó akár lakásvásárlási, vagy továbbtanulási célról– hívta fel a figyelmet a bank Megtakarítási Szolgáltatások Főosztályának igazgatója, Nyitrai Győző.

Azt tapasztalják, hogy a halogatás egyik oka éppen a pénzügyi tudatosság hiánya, az emberek nem tudják mennyit és hova érdemes félre tenniük, vagy éppen mit kezdjenek a rendelkezésükre álló összeggel. Ezért is hangsúlyozzák, hogy érdemes szakértő, tanácsadó segítségét kérni, vagy első lépésként kitölteni a Pénzügyi Tervezőt.  (A bank ügyfeleinek ez a rendszer segít megtervezni a következő évek befektetéseit, így alapozva meg a gyermekek jövőjét.)

Ej, ráérünk arra még

A halogatás több családtervezést érintő kérdésben is tapasztalható itthon.

  • A KSH adatai szerint 1991 és 2016 között több mint 8 évvel emelkedett a nők és a férfiak átlagos életkora első házasságkötésükkor.

Az emelkedést a szakirodalom nem a házassággal szembeni bizalmatlanságnak, hanem épp a halogató magatartásnak tudja be. A képzettség megszerzését követően ugyanis a megfelelő egzisztencia megteremtése inkább a kiemelt cél.

  • A házasság mellett a gyermekvállalást sem sietik el a magyarok.

Egy egyetemi hallgatók körében végzett tavalyi kutatásból kiderül, hogy a gyermekvállalás tudatos halasztásának egyik legfőbb oka szintén az anyagi feltételek megteremtése.

Kiemelt kép: Thinkstock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik