Gazdaság

Jobb, ha nem rutinból tervez december 24-ére

A kereskedelmi szakszervezetek szeretnék, ha idén december 24-én rövidített nyitvatartás lenne megengedett, és mint írtuk, ez a boltosoknak sincs ellenére. Vannak, akik eleve ki sem nyitnak, vagy önszántukból rövidítenek a nyitvatartáson. Nem árt tehát előre tájékozódni, ha utolsó pillanatban még vásárolnánk. A szolgáltatókra szintén rá van bízva, nyitva vannak-e szenteste napján, megkérdeztük néhányukat, mire számítsunk, ha ügyet intéznénk, vagy éppen kikapcsolódást keresnénk december 24-ére. Vegyes a kép, de nem tanácsos rutinból tervezni semmit.

Év végi munkanap-áthelyezések

Az idevágó NGM-rendelet szerint december 24-e hétfő pihenőnap, akárcsak szilveszter napja, 31-e. Ezeket előre le kell dolgozni, szombatonként, december 1-én, és 15-én.

Ahol úgy döntöttek, nem nyitnak ki

A bankok közül az Ersténél a december 24-e pihenőnap (előre ledolgozzák), ezért a bank fiókhálózata nem tart nyitva. A CIB-nél szintén pihenőnap szenteste napja, ezért valamennyi fiókjuk zárva tart, de telefonos ügyfélszolgálatuk és az elektronikus csatornák elérhetőek lesznek.

Az OTP éppen most szakít a korábbi évek gyakorlatával. Eddig ugyanis üzletközponti fiókjai december 24-én nyitva tartottak, szombati munkarend szerint, ám idén kivétel nélkül mindenhol egységesen egész nap zárva tartanak.

Fotó: Máthé Zoltán /MTI

A Nemzeti Közművek az előző években többhetes önkéntes kikapcsolási moratóriumot vállalt a lakossági energiaszolgáltatásnál az ünnepek alatt, ezért jelentősen csökken ebben az időszakban az ügyfélszolgálataik forgalma. Emiatt döntöttek úgy, hogy irodáik december 24-én és december 31-én nincsenek nyitva.

A NAV-nál pihenőnapnak tekintik december 24-ét, tehát nem lesznek nyitva az irodáik.

December 24-én jár-e pótlék?

A Munka Törvénykönyve kimondja, hogy a munkaidő-beosztás szerinti heti pihenőnapra elrendelt rendkívüli munkaidős munkavégzésre 100 százalék bérpótlék jár. 50 százalék a bérpótlék, ha a munkáltató másik heti pihenőnapot biztosít.

December 24-e heti pihenőnap, de ez csak az „általános munkarendben” foglalkoztatottakra vonatkozik.

Ha nem általános a munkarend, akkor a kollektív szerződést és a munkaszerződést is kell ahhoz ismerni, hogy el lehessen dönteni a pótlékkérdést. Ahol például munkaidőkeret van, ott azt kell figyelembe venni. Ha a munkaidőkeretbe belefér a december 24-i munkavégzés, akkor nem jár pótlék.

Az év utolsó hónapjában főleg a csúcsra járatott kereskedelemben fokozottan kell ügyelni arra, hogy beleférjenek a munkaidőkeretbe, illetve ki tudják adni a heti pihenőnapokat is, köztük egy teljes szabad hétvégét, hívta fel a figyelmünket Vida Sándor munkajogász.

A hétfői szombat cégen belül sem feltétlenül egységes

  • A Telenornál úgy tervezik, hogy nyitva tartanak december 24-én.

Ezen a napon szombati munkarend lesz, ami azt jelenti, hogy 14.00-kor zárnak. A plázákban lévő üzleteik az adott pláza nyitvatartási idejéhez idomulnak, utcai üzleteik pedig többnyire a környező szolgáltatókéhoz. Egy biztos, sem a plázák, sem az utcai üzletek nem tarthatnak nyitva 14 óra után.

Az átlagos forgalomhoz képest általában kevesebb ügyfelük van szenteste napján, de úgy látják, elvárják tőlük, hogy ezen a napon is ugyanúgy kiszolgálják őket, mint az év bármely más napján. A december 24-i nyitvatartás az utolsó pillanatos vásárlások miatt is különösen fontos – tették hozzá.

Az üzletekben dolgozóknak van beleszólásuk abba, hogy december 24-én be kell-e menniük, legtöbbször egymás között megbeszélik és beosztják, ki melyik nagyobb ünnepen dolgozik. Lévén, hogy december 24. nem munkaszüneti nap, a normál elszámolás szerinti fizetést kapják ezen a napon a kollégák – közölték érdeklődésünkre.

  • A Telekomnál is úgy tervezik, hogy az előző évekhez hasonlóan most is nyitva lesz az üzlethálózat december 24-én.

Kiemelten fontosnak tartják, hogy akár közvetlenül az ünnepek előtt is biztosítsák a személyes ügyintézést. Tapasztalataik szerint még december 24-én is nagy számban keresik fel üzleteiket. Úgy vélik, ezen ügyfelek számára megnyugtató, hogy még ekkor is személyesen tudják intézni fontos és sürgős ügyeiket (például számhordozás, kártyacsere, áthelyezés, számcsere, lopás esetén készülékletiltás, stb.).

December 24-én elsősorban legforgalmasabb üzleteik tartanak nyitva 13 óráig, minden Telekom üzlettel rendelkező városban, legalább egy helyszínen. A bevásárlóközpontokban pedig ők is igazodnak az üzletközpont nyitvatartásához. S bár a munkabeosztás általában az üzletek forgalmához igazodik, azért minden esetben figyelembe veszik a dolgozók egyéni igényeit – írták.

  • A Magyar Posta szolgáltatóhelyei december 24-én normál szombati munkarend szerint nyitnak és legfeljebb délig várják az ügyfeleket.

Viszont nem minden posta tart nyitva, az ünnepi menetrendről a posta.hu-n tájékozódhatunk majd. Az év vége csúcsszezon náluk, jellemzően több az ügyfél, mint az év más részében, különösen karácsonyhoz közeledve.

Fotó: Máthé Zoltán /MTI

A munkatársak előre meghatározott beosztás szerint végzik a munkájukat az adott napon, melyről időben tájékoztatást kapnak. Náluk is csak a normál foglalkoztatás szerinti munkabér és ahhoz kapcsolódó pótlékok illetik meg a dolgozókat, mivel a szombati munka nem minősül rendkívüli foglakoztatásnak.

  • A McDonald’s Kft. által üzemeltetett éttermek a tavalyi évhez hasonlóan idén december 24-én sem nyitnak ki.

Hozzátették azonban, hogy a bevásárlóközpontokban működő egységek nyitvatartása kötelezően a bevásárlóközpont működési rendjéhez igazodik. A franchise partnerek pedig saját hatáskörben dönthetnek az ünnepi nyitvatartásról.

Egy kis karácsonyi lubickolás

A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. (BGyH) számos érvet sorakoztatott fel amellett, miért tartanak nyitva december 24-én. Fürdőik egyik fő tevékenysége a gyógyászat mellett a vendégek részére a fürdőzés, mint élmény és szórakozás biztosítása, aktív uszodai testmozgás és wellness szolgáltatások nyújtása. A látogatottság jelentősen megnő a munkaszüneti, illetve az ünnepi időszakokban, hiszen ilyenkor van idejük és igényük is a vendégeknek az általuk nyújtott szolgáltatások igénybe vételére.

S bár a december 24-i forgalmuk – a délután kettőig tartó nyitvatartás miatt – nem kiemelkedő, de a karácsonyi időszak összességében kiemelt forgalomnövekedéssel jár. Turisztikai szempontból is fontosnak tartják, hogy az év 365 napján, folyamatos szolgáltatás nyújtsanak. A Budapestre érkező turisták több mint 60 százaléka felkeresi valamelyik történelmi, műemlék fürdőnket.

Ami a munkavégzést illeti szenteste napján, a társaság azt írta, kollégáik már eleve annak ismeretében vállalnak munkát náluk, hogy munkaidőkeretben és folyamatosan működő egységben kell dolgozniuk.

Nem lehet népszavazás arról, hogy december 24. munkaszüneti nap legyen
Nem gyűlt össze a népszavazás kiírásához elegendő aláírás.

Kiemelt kép:  Kallos Bea/MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik